Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-05-31
Senast uppdaterad: 2021-05-31

Solen är underbar - och sunda solvanor är viktigt!

Sol mot blå himmel och några vita sommarmoln

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Det behöver också du som har ljus hud eller mycket fräknar. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Lite sol är nyttigt

Solen ger oss värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som alla behöver. Det räcker att du får sol på händerna och i ansiktet i cirka 20 minuter varje dag. Då får kroppen tillräckligt med D-vitamin.

Mycket tid i solen ökar risken för hudcancer

Mycket tid i solen ökar risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig. Ju mörkare hud du har, desto bättre tål du solen och desto mindre är risken för att få hudcancer. Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige för både kvinnor och män, och den cancerform där insjuknandet ökar snabbast. För den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, är brännskador orsakade av UV-strålar den största riskfaktorn.


Även ögonen är känsliga för UV-ljus. Samma typ av cancer som uppstår i huden på grund av solljus kan uppstå i ögat.

Mellan kl. 11-15 är solen som starkast. Det bästa skyddet mot solen är kläder (helst UV-kläder) och hatt eller keps, samt att hålla sig i skuggan. Solkräm med en hög skyddsfaktor ger också huden skydd i solen.

Barns hud är mycket känsligare

Barns hud är extra känslig, därför är det extra viktigt att skydda barnen från att bränna sig. Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxnas hud, därför blir barn lättare brända av solen.


Hudcancer förekommer nästan inte hos barn. Men att bränna sig flera gånger som barn ökar risken att få hudcancer senare i livet.


Läs mer om hur du skyddar dig mot solen på 1177 Vårdguiden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »