Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-07-22
Senast uppdaterad: 2021-07-22

Sommarjobbare gör skillnad för unga

Valencia, Basir, Emma och Aron har nu jobbat tre av sina totalt fem veckor på fritidsgården Kosmos och har i uppdrag att fånga upp och skapa aktiviteter för unga mellan 13–16 år – något som uppskattas av besökarna.

Fifa-turneringar, basket, bakning och enskilda promenader är några av alla de aktiviteterna som gruppen hittills har anordnat. Det märks bland besökarna att de är ett positivt tillskott. Ebba Fåll, som är en flitig besökare på fritidsgården, är väldigt positiv och tycker att det märks stor skillnad nu när sommarjobbarna är på plats.


— Jag tycker det är jättebra med andra ungdomar som jobbar här, det är mer aktiviteter och det är alltid något som händer, säger Ebba Fåll.


Olika bakgrunder

Emma, Aron och Basir är 17 år och går på gymnasiet och Valencia är 16 år och kommer börja på gymnasiet till hösten. De kände inte varandra innan sommaren och har alla gått på olika högstadieskolor. Det ser de som positivt, olika bakgrunder och erfarenheter gör att de tillsammans kan skapa en bredd på aktiviteterna och såklart även bemöta besökarna på olika sätt. Elisabeth ”Bettan” Persson, samordnare för ungdomscoacherna, bekräftar detta och berättar att platserna lottades ut bland alla som sökte.

— Jag var lite fundersam på om det skulle funka med sommarjobbare i ungefär samma ålder som fritidsgårdens besökare men det har visat sig vara en perfekt matchning, säger Elisabeth "Bettan" Persson.

Vad kommer hända framöver?

Varje arbetspass startar med ett möte där de går igenom vilka aktiviteter som ska ske, om det har kommit in några önskemål och såklart tas det hänsyn till vädret. Vissa saker som kräver en större arbetsinsats planeras under en längre tid, till exempel Batik-färgningen som anordnades under onsdagskvällen.


— Det är viktigt att inte ha allt för mycket planerat, besökarna ska känna att det finns chans att själva styra eller bara ta det som det kommer men samtidigt är det viktigt att de finns vissa aktiviteter som man kan hänga med på om lusten faller på, berättar Aron.

Fredagsöppet efter önskemål

Ännu en satsning som kommer att ske är att redan första helgen i augusti öppna upp fritidsgården på fredagar fram till 22.30. Något som normalt brukar ske först när skolorna har börjat.


— Det är många som har önskat att vi ska ha öppet på fredagskvällarna och det kommer vi nu kunna tillgodose från och med augusti, säger Elisabeth ”Bettan” Persson.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »