Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-07-20
Senast uppdaterad: 2018-07-20

Sommarlovsaktiviteter med medeltidstema i Lödöse

Museipedagogen Mats Knutsson instruerar Max Olofsson i pilbågsskytte.

Skjut pilbåge, gå på spännande pilgrimsvandring eller kasta dig ut i galopp på en käpphäst i grönskan. På Lödöse museum arrangeras olika medeltidsinspirerade lovaktiviteter för barn i alla åldrar. Ingen föranmälan krävs och allt är gratis, även inträdet till museet.

Förutom turister, från både olika delar av Sverige och ett stort antal andra länder, har många lovlediga barn besökt Lödöse museum i sommar. Här finns möjlighet att prova på att skjuta pilbåge, gå på styltor, spela kubb, kasta hästsko, virvla loss med rockring och mycket annat. Även käpphästar finns att låna gratis på museet - en mycket uppskattad leksak både under medeltiden och idag.

Finns mycket att se och göra

Förutom att museiföremålet stupstocken ser intressant ut och att en uppstoppad höna är extra kul blir Max Olofsson, fyra år, som besöker museet tillsammans med sin mamma, pappa, lillebror och mormor, nyfiken på att prova bågskyttet. Han får hjälp av museipedagogen Mats Knutsson med hur han ska hålla träbågen och sikta.

– Det finns verkligen mycket att se och göra här på Lödöse museum. Det är också skönt, när man kommer med små barn, att det inte finns så många sköra föremål som riskerar att gå sönder, konstaterar Anna Olofsson, Max mamma.

Spännande pilgrimsvandring

Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor. Under sommaren finns det möjlighet för barn att, tillsammans med karaktären Benedikta Mattisdotter som man vet levde som skomakarhustru i Lödöse på medeltiden, gå på pilgrimsvandring upp på berget bakom museet.

– Vi klär oss i medeltidskläder, skriver tillsammans ett pilgrimsbrev med gåspenna och plockar varsin önskesten i örtagården. Sen utrustar vi oss med varsin vandringsstav och ger oss ut på vandringen, berättar museipedagogen Matilda Körnsberg.

Prova medeltida kläder i museiverkstan

Liksom under resten av året kan du också prova medeltida kläder eller sitta ner för att rita och måla i museiverkstan. Här finns även möjlighet att leka med klossar, pussla eller läsa böcker i bokhörnan med all sorts litteratur med medeltida tema.

 

Läs mer om Lödöse museums sommarlovsaktiviteter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

lillaedet.se/sommarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du aktuell information om samtliga lovaktiviteter som arrangeras runt om i Lilla Edets kommun.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »