Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-04-28
Senast uppdaterad: 2015-04-28

Tänk om - var en schyst kompis!

Hallå där Eva-Lena Julin Rydbo, folkhälsosamordnare i Lilla Edets Kommun. Nu möts vi återigen av orden "Tänk om" och olika budskap om att inte förse våra ungdomar med alkohol.

— Ja vi vill sprida kunskap till föräldrar och unga vuxna, om tonåringar och alkohol. Forskning visar att om föräldrar sätter tydliga gränser kring alkohol så dricker också ungdomarna mindre. Det är allas ansvar att stoppa langningen. Låt oss hjälpas åt att ge våra ungdomar en bra start i livet.

 — Vi vill helt enkelt uppmana vuxna runt ungdomarna att visa att de har koll, tar ansvar och inte köper ut. Äldre syskon och kompisar är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Den som bjuder eller köper ut alkohol till en minderårig utsätter personen för risker.
 

Hur kan man som förälder och ung vuxen stå emot att langa?


— Föräldrar och unga vuxna vinner mycket på att gå samman och sätta gemensamma gränser. Då faller "Men alla andra får ju"-argumentet. Att avdramatisera alkoholdrickandet genom att bjuda hemma funkar inte heller. Olika forskningsresultat visar att de ungdomar som får smaka hemma snarare dricker mer än andra.

Eva-Lena Julin Rydbo, folkhälsosamordnare i Lilla Edets kommun.

Du har jobbat med de här frågorna ett tag - har föräldrars inställning till ungdomars drickande förändrats?


— Ja, det har helt klart hänt mycket de senaste åren. Jag upplever att det är fler som pratar om alkohol med sina tonåringar idag och att föräldrarna blivit mer medvetna om hur viktigt det är med en restriktiv hållning. Vi ser också i våra undersökningar att det är färre föräldrar som bjuder sina barn på alkohol idag jämfört med tidigare. Dialogen med föräldrar fortsätter, men nu vill vi nå ytterligare en målgrupp, unga vuxna, de som är i åldern 20-25 år.

Igår körde ni igång en kampanj med radioreklam tillsammans med kommunerna Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

 
— Det stämmer bra. Vår och sommar är stora risktillfällen då ungdomar dricker alkohol för första gången och därför startar vi igång radioreklamen nu. Med radioreklamen hoppas vi nå ytterligare målgrupper med budskapet att inte förse ungdomarna med alkohol. Klicka här för att lyssna på radiokampanjen mot langning.länk till annan webbplats

Avslutningsvis, om du får ge ett tips eller en uppmaning till målgrupperna — vad skulle det vara?


— Att våga ta samtalet om alkohol. När barnen är yngre är det oftast lättare, men i de äldre tonåren, när tonåringen till exempel börjar på gymnasiet och får nya kompisar är det många föräldrar som tror att de spelat ut sin roll. Men föräldrar spelar stor roll då också, som förebild, gränssättare och som den som tonåringen kan vända sig till med sina problem.

Läs mer om kommunens drogförebyggande arbetet, Tänk om och lyssna till radiojingeln.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »