Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-07-03
Senast uppdaterad: 2014-07-03

Testcyklister ändrar resvanor i sommar

Under våren sökte kommunen personer som använder bilen i vardagen, som istället får låna en cykel under en period. Nu är de utvalda deltagarna i full gång och trampar.

Projektet Testcyklisterna pågår i flera kommuner i Västsverige fram till oktober. Målet är att inspirera människor till att cykla mer. Från Lilla Edets kommun får fem deltagare stöd för att ändra sina resvanor. En cykelcoach ger råd om hur cykeln kan användas utifrån varje testpersons förutsättningar, till exempel vilka bilresor som är smartast att ersätta med cykling.

– Projektet går jättebra. Nio gånger av tio tar jag cykeln. Innan projektet tog jag alltid bilen. Nu cyklar vi till förskolan och affären. Vi är också ute mycket i skogen och ägnar oss åt geocaching. Nu på sommaren åker vi ofta och badar, berättar testcyklisten Hanna Johansson från Göta.

Hanna har fått låna en så kallad Christianiacykel. Det är en el-cykel med en låda längst fram, vilket passar bra för Hanna då hennes femåriga son Charlie kan åka med. Ibland får även hunden skjuts.

– Det finns en bänk för Charlie att sitta på. Det finns även utrymme för till exempel matkassar och extrahjälm, berättar Hanna.

Det var lite svårt i början, tyckte Hanna, innan hon hade fått koll på hur cykeln fungerade fullt ut. Nu ser hon stora fördelar med cykeln.

– Du måste alltid trampa med en el-cykel, men det är inte så ansträngande. Det är också bra med en låda framtill istället för att ha en el-cykel med kärra, för nu kan jag prata med Charlie när vi åker. Charlie tycker att det är jättehärligt och har lärt sig att hitta. Han håller också koll på var det finns bucklor i marken. Det är lite svårare att balansera med en trehjuling där det finns många gupp i vägen, då vagnen gärna väger sig åt det tyngsta hållet. Men det lär man sig efter ett tag!

Projektet håller på till oktober och då kommer cyklisternas resevanor och hälsotillstånd att följas upp.

Övriga testcyklister i Lilla Edet är Uno Ekberg, Anna-Karin Tersing, Royne Abrahamsson och Erik Westergren. Två av dem har lånat vanliga cyklar, en kör el-cykel och en har en el-cykel med kärra.

 
Här kan du följa testcyklisterna i Lilla Edets blogglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och här kan du följa testcyklister i hela Västsverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om projektet Testcyklisterna

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »