Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-02-12
Senast uppdaterad: 2014-02-12

Tillbaka till stenåldern på sportlovet

Pedagogen på Lödöse museum berättar om stenåldern för barnen
Båtyxa, trindyxa, lihultsyxa. Det finns många olika föremål att känna på när barnen får lära sig mer om stenåldern på Lödöse museum.

Under sportlovet anordnar föreningar och kommunen många aktiviteter. Även på Lödöse museum märks det att barnen har ledigt. Barnen kan pyssla och lära sig mer om stenåldern, efter att ha fått inspiration från 2013 års julkalender om familjen Hedenhös.

- Vi kan inte åka tillbaka och titta vad sakerna vi hittar användes till på stenåldern, men vi kan gissa, säger Liselotte Örling, pedagog på Lödöse museum.

Barnen får känna på de gamla föremålen. Det är till exempel yxor som användes för att hugga, krossa eller platta. Det finns även hällristningar från en lite senare tidsålder, en ryggkota från en fisk och renhorn att titta på.

Liselotte Örling berättar hur det var på den tiden - att isen täckte vårt land och att det sedan när isen försvann började bo människor i Lödöse. Då hade vi sällskap av mammutar och isbjörnar.

- Lödöse är Sveriges mest fyndrika plats, berättar Liselotte Örling. Det var en av Sveriges största städer och den enda porten ut i väst. Staden tillverkade mynt och gästades av kungligheter.

Föräldern Markus Hallman uppskattar museets öppna visningar under loven.
- Det är bra att det händer lokalt och att det är både matnyttigt och underhållande för barnen. Det är viktigt att tidigt få en koppling till omvärlden.

Vad kommer då vår tid att kallas i framtiden? Barnen har många idéer.
Kanske plaståldern, elektronikåldern, människoåldern eller datoråldern?

Även under onsdagen den 12 februari och torsdagen den 13 februari har barn chansen att besöka Lödöse museum från klockan 11. Visningen av alla spännande föremål börjar klockan 13.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »