Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-03-23
Senast uppdaterad: 2018-03-23

Till dig med fritidsbåt

Dags att fixa med båten? Tänk på att det finns ett antal regler som du som båtägare måste följa. Det finns också en hel del du kan göra för att skydda miljön från giftiga ämnen och annan negativ miljöpåverkan.

Skydda marken och dig själv när du skrapar botten
Använd dammsugarskrapa som suger upp färgskrapet när du arbetar. Tänk på att innehållet är giftigt så lämna dammsugarpåsen på en miljöstation.

Välj färg med mindre giftinnehåll och måla sparsamt
Nästan alla båtbottenfärger är giftiga, även de som är godkända. Information om vilka färger som är godkända finns på Kemikalieinspektionens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är hemmahamnen som avgör vilken färg som får användas. Det är olagligt att använda giftfärg i både sötvatten och i Bottniska viken (norr om Örskär). Där behövs heller inga gifter eftersom där inte finns några havstulpaner.

Tvätta båtbotten på spolplatta
Om din båt är målad med antifoulingfärg/färg som innehåller biocider eller om du ska använda tvättmedel eller andra kemikalier ska du alltid tvätta den på en tät spolplatta ansluten till en reningsanläggning. Karta över var du hittar spolplatser och borsttvättar finns på Båtmiljö.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Är din båt inte målad med antifoulingfärg/färg innehållande biocider och du bara ska skölja av den med vanligt vatten krävs ingen rening av tvättvattnet eller särskild arbetsyta.

Mer information hittar på lillaedet.se/fritidsbåtar


Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »