Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-02-11
Senast uppdaterad: 2020-02-11

Trygghetsvandrarnas ideella arbete gör skillnad!

Kommunpolis Jack Lennartsson

Det var positiv stämning när tidigare och blivande trygghetsvandrare träffades på brandstationen i Lilla Edet förra veckan. De diskuterades flitigt både ansvar, situationer och nya rön vid hjärt- och lungräddning.

Under våren 2019 anordnade kommunen ett utbildningstillfälle för att se om det fanns ett tillräckligt stort intresse för att skapa en trygghetsvandrarförening i kommunen, det fanns det! Nu har det har anordnats vandringar i drygt ett halvår runt om i kommunen, främst på helgerna.


Trygghetsvandrarna blir fler

Förra veckan var det dags för ett uppföljningstillfälle, dit även blivande trygghetsvandrare var välkomna. Kvällen inleddes med att lyssna till upplevelser och tankar från de som varit trygghetsvandrare under det dryga halvåret som föreningen funnits.

Magnus och Madeleine Skärström är nu båda med och verkar för ett tryggare samhälle.

Magnus Skärström, som bott i Lilla Edet i tio år, blev trygghetsvandrare i fjol och har varit ute och vandrat i Lilla Edet under flertalet gånger.

– Jag har en 13-årig dotter hemma och att trygghetsvandra är ett väldigt bra sätt att lära känna kommunen och samtidigt verka för ett tryggare samhälle, berättar Magnus.


Magnus fru Madeleine Skärström har tidigare gått med och vandrat men då utan väst för att känna på det, men valde nu att gå med i föreningen och fick under kvällen sig en egen väst.


Vandrar på frivillig basis

Kristian Hermansson har även han upplevt sin tid som trygghetsvandrare som väldigt positiv, han berättar att det främst är ungdomarna som kommer fram och pratar. Han känner ingen tvekan om att fortsätta vara trygghetsvandrare.

– Vi är oftast ute under fredagar och lördagar, det är då det behövs som mest. Det känns och märks att vi gör skillnad för att öka tryggheten i samhället.

Alla trygghetsvandrare arbetar ideellt och samverkar för att få ihop vandringar när de har möjlighet och när det behövs som mest, främst på helgerna.

Kristian Hermansson har varit trygghetsvandrare i drygt ett år.

En trygghetsvandrares uppdrag

Kommunpolis Jack Lennartsson berättade om trygghetsvandrarnas uppdrag, vad de ska tänka på och vad de ska göra och inte göra när de är ute och vandrar.

– Uppdraget handlar om att se och synas, verka förebyggande och skapa trygghet i samhället. Och säkerhetstänket ska alltid komma först!

Göran Andersson, områdeschef för Södra Bohusläns räddningstjänstförbund i Lilla Edet visade grunderna i hjärt- och lungräddning och hur en defibrillator fungerar. Gruppen fick även damma av sina musikkunskaper från 70-talet när Göran berättade att takten i Bee Gees - Stayin´Alive är perfekt för kompressioner.

Göran Andersson, verksamhetschef för Södra Bohusläns räddningstjänstförbund i Lilla Edet.

– Tack för att ni gör det här, vi uppskattar er insats! sa Leif Gardtman, bildningsförvaltningschef som avslutande ord för kvällen.

 

Vill du veta mer om att bli trygghetsvandrare?

Har du frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta:
Leif Gardtman, bildningsförvaltningschef, 0520-65 99 54, leif.gardtman@lillaedet.se eller David Morgardt, säkerhetschef 0520-65 97 67, david.morgardt@lillaedet.se

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »