Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2012-08-24
Senast uppdaterad: 2012-08-24

Upplev spännande historia om Bredfjället

Vybild Bredfjället
Bredfjället är beläget i Hjärtums socken, Lilla Edets kommun, i sydöstra delen av Uddevalla kommun. Fjället bär många minnen och tusen berättelser och just nu visar Bohusläns museum en utställning om Bredfjället.

Fjället - flykt och frihet


Utställningen handlar om människor och natur på Bredfjället och delar av utställningen bygger på Stefan Edman och Jan Töves bok Röster från skogen. Till Bredfjället flydde människor på 1600-talet från den svenska statsmakten, fjället blev en sista utväg för människor när sillen försvann och fjället var också en tillflyktsort för människor som måste lämna eller fly från någon eller något. Upplev de stora vidderna, möt människorna och hör deras berättelser, lyssna till naturen.

Anna Jonsdotter - drottningen av Bredfjället


I en parallell utställning möter du Anna Jonsdotter. Fotograferna Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson har växt upp nära Bredfjället och fascinerats av Anna Jonsdotters historia. Anna fördrevs från sin familj i början av 1800-talet, just när hon fött sitt barn vars far var en officer vid regementet i närheten. Med barnet i famnen, en korg på ryggen och med en enorm inre styrka bygger Anna en koja och en tillvaro för sig och sitt barn ensamma på fjället.

Utställningen pågår fram till 4 november. Mer information hittar du på webbplatsen för Bohusläns museum.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där hittar du också aktiviteter i samband med utställningen. Observera att utställningen visas på Bohusläns museum.

Här kan du läsa mer om Bredfjället.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »