Abdullah Daoud Altakriti tar chansen att öva på svenskan.
Genom att bli vägvisare bidrar kontaktpersoner till att fungera som en länk mellan lokalsamhället, kulturen och det svenska språket. Det skapar en bättre vardag för den som behöver en vän i sitt nya land. Projektet drivs i regi av Göteborgs FöreningsCenter med finansiering från Västra Götalandsregionen.
Randi Hawrami från Göteborgs FöreningsCenter berättar:
— Vi exkluderar ingen i vägvisarprojektet. Det vänder sig både till nyanlända som precis har kommit till Sverige, men också till personer som har varit här ett par år som känner att de inte har lyckats med den sociala integreringen i Sverige.
Randi berättar att vägvisarprojektet kan leda till så mycket mer än kontakten mellan människor. Det skapas ett nätverk som är så nödvändigt idag när det gäller att hitta praktikplatser och jobb. Med ett arbete blir du kreditvärdig och kan ta lån till boende och bil, vilket motverkar segregation. Och kan du språket får du lättare arbete; allt hänger ihop med språk och arbete som centrala delar. De positiva effekterna blir som ringar på vattnet, det ena ger det andra och suddar ut vi-och-dom känslan.
— Det ska inte vara kravfyllt, utan trevligt. Det handlar om att lära av varandra och om vänskap, att skapa en förståelse för varandra, förklarar Randi Hawrami.
Göteborgs FöreningsCenter fungerar under tiden som en hjälp för vägvisarna och erbjuder stöd och utbildningar. Fungerar inte relationen i matchningen, kan man prova med en ny kontakt eller välja att avbryta helt.
Deltagandet i projektet är nytt i Lilla Edets kommun och har bara varit igång under två veckor. Fram tills nu har sex personmatchningar gjorts och fler är på gång.
— Vi hoppas på att fler vill bli vägvisare, säger Randi Hawrami.
Projektet med vägvisare planeras att vara i gång i kommunen fram till maj 2017. Integrationssamordnare Mai Lundell, Lilla Edets kommun, berättar:
— Vi hoppas att projektet får en fortsättning även efter 2017. Därför hoppas vi att så många som möjligt vill bli vägvisare!
— Men så tänkte jag, vad har jag att förlora? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Alla pratar om hur dåligt integrationen fungerar. Men vem förväntar de sig ska få den att fungera? Om jag kan bidra lite, så är det gott nog!
Robert Färjhage fungerar som vägvisare.
— Jag arbetade som snickare i Syrien. Jag har också arbetat med rörmokeri när jag var i Algeriet en period. Något av det skulle jag vilja arbeta med även här i Sverige.
Han berättar att Randi Hawrami tog kontakt med honom och frågade om han ville hoppa på projektet och få en vägvisare. Abdullah svarade ja ganska omgående. Han berättar:
— Det är ett bra sätt att öva svenskan på. Jag har många arabiska vänner i Sverige, men inte så många svenska än.
— Det blir ett avbrott i allt det vanliga. Alla veckodagar behöver inte se likadana ut jämt; det kan vara en skön paus för huvudet att göra något som byter mönstret ibland. Kan jag hjälpa någon annan åtminstone bara lite, så är det värt det, förklarar Robert.
Abdullah håller med:
— Annars hade jag kanske bara varit hemma den tiden. Nu använder jag tiden och gör något bra.
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00