Lilla Edets kommun - startsida


Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Därför lägger Lilla Edets kommun nu mycket kraft på ett långsiktigt våldsförebyggande arbete med start under 2021, utifrån visionen ”En kommun fri från våld”.

"En vecka fri från våld"

Under vecka 47, 22-26 november, deltar Lilla Edets kommun, tillsammans med Trollhättans Stad och Vänersborgs kommun, i det nationella initiativet ”En vecka fri från våld”, som belyser det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.


Gratis bio - Respect Öppnas i nytt fönster.

Måndag 22 november kl. 18.00 i Kulturhuset Eden

Lilla Edets kommun bjuder in till gratis filmvisning av den nyligen bioaktuella filmen Respect om Aretha Franklins liv. Begränsat antal platser, boka din bioplats senast torsdag 18 november.
Kulturhuset öppnar upp dörrarna kl. 17.00 där du bjuds på kaffe och frukt. I foajén blir det också musik framförd av elever från kulturskolan fram till att filmen drar igång strax efter kl. 18.


"Tips och trix med Anki och Kajsa" via Teams, för föräldrar till barn och unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 23 november kl. 18-19

Dialogträff om schyssta relationer, vad som räknas som våld och hur våld tenderar att utvecklas. Arrangeras av elevhälsan samt studie- och yrkesvägledare på Fuxernaskolan. Anmäl dig senast 22 november. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Livesänd digital lunchföreläsning – ger en inblick i tjejer och unga kvinnors våldsutsatthet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 24 november kl. 12-13. Ingen föranmälan krävs.

Arrangeras av Tjejjouren Väst.


Prata våldsförebyggande arbete med representanter från polisen och Lilla Edets kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 24 november kl. 12-14, vid polisbussen på busstorget i Lilla Edet

Förutom personer från polisen får du chansen att prata våldsförebyggande arbete med kommunens folkhälsoutvecklare, samordnare för våldsförebyggande arbete och elevhälsan från Fuxernaskolan. Kl. 12.30-14.00 finns även kommunalråd Julia Färjhage på plats för samtal.


Ljusmanifestation mot våld i nära relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 25 november kl. 17.30-18.00 

Välkommen att delta i ljusmanifestationen som genomförs fysiskt på plats i Plantaget Vänersborg och sänds direkt via Facebook Live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Livesänd digital lunchföreläsning om barns rätt till kroppslig och personlig integritet, jämställdhet och en uppväxt fri från våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredag 26 november kl. 12.15-13.00. Ingen föranmälan krävs.

Arrangeras av Barnahus Fyrbodal. Länken leder till Vänersborgs kommuns YouTube-kanal där du kommer kunna ta del av föreläsningen.


Händer under hela veckan

Under kampanjveckan har ungdomarna på fritidsgården Kosmos möjlighet att pärla "Ett liv fritt från våld"-armband och Fuxernaskolans högstadieelever får chansen att göra ett test för att se om deras relationer är schyssta.


I samband med kampanjveckan skickas "En kommun fri från våld"-vykort till alla hushåll i Lilla Edets kommun med information om vart en kan vända sig för stöd ifall du eller någon i din närhet utsätts för någon form av våld eller hot om våld alternativt om du själv utövar våld.


På olika platser runt om i kommunen flaggar vi med orange "En kommun fri från våld"-flaggor för att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet som pågår.


Om ”En vecka fri från våld”

Nationellt leds initiativet ”En vecka fri från våld” av riksorganisationerna Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Syftet med initiativet är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som våld i nära relationer utgör och hur vi tillsammans kan sprida kunskap om att våld går att förebygga.

Hit kan du vända dig för stöd

Om du eller någon i din närhet utsätts för någon form av våld kan du vända dig till Lilla Edets kommuns Mottagningsgrupp för stöd. Även du som utövar våld kan, genom att ta kontakt med Mottagningsgruppen, få stöd till att hitta en väg bort från våldet.

 

Om steget att söka stöd hos kommunen till en början känns för stort, finns flera olika stödjourer att vända dig till om du känner att du behöver prata med någon:

Mottagningsgruppen, Lilla Edets kommun

mottagningsgruppen@lillaedet.se

Telefon: 0520-65 96 00


Mottagningsgruppens telefontider

Måndag: kl. 8.30-17.00

Tisdag-torsdag: kl. 8.30-16.30

Fredag: kl. 8.30-15.00

Lunchstängt alla dagar kl. 12.00-12.30.

Senast uppdaterad: 2021-11-24
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »