Lilla Edets kommun - startsida

Ny i Sverige och Lilla Edets kommun

Information som kan vara bra för dig som är ny i Sverige och Lilla Edets kommun att känna till.

Integrationscentrum lotsar dig

Kommunens Integrationscentrum kan vägleda dig som är ny i Sverige och Lilla Edets kommun i olika frågor och i kontakten med myndigheter. Hos Integrationscentrum finns medarbetare som kan tala olika språk. Integrationscentrum arrangerar interkulturella aktiviteter, både i egen regi och i samarbete med andra aktörer.

Du som flytt till Sverige (mottagning och etablering)

När du som flytt till Sverige fått uppehållstillstånd påbörjas en etableringsprocess i den kommun du anvisats till. Kommunens ansvar är bland annat att ordna ett boende, lotsa till att komma igång med språkinlärning och aktiviteter för att få viktiga kontakter och utveckla språket. Etableringsprocessens pågår 24 månader från inskrivningsdagen på Arbetsförmedlingen. Målet är att du efter etableringsprocessen själv ska kunna försörja dig och din familj.

Andra aktörers ansvar kring dig som invandrat till Sverige

Övergripande beslut i migrations- och integrationsfrågor i Sverige fattas av riksdag och regering samt utförs av statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., länsstyrelserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

”Information om Sverige”

Webbplatsen Information om Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan användas som en guide till det svenska samhället. Här kan du på enkel svenska och många andra språk läsa om hur det i Sverige fungerar med bostad, sjukvård, utbildning, rättigheter och myndigheter. På webbplatsen publiceras också samhällsinformation.

Senast uppdaterad: 2022-04-12
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »