Ordet kris betyder olika saker för olika människor. Men i arbetet med krisberedskap handlar det om händelser som drabbar stora delar av samhället och dess funktioner. En kris är oväntad, utanför det vanliga och vardagliga och att lösa krisen kräver samordnade åtgärder från flera aktörer.
En kris hotar grundläggande funktioner och värden som exempelvis elförsörjningen, vår hälsa eller vår frihet. Det kan handla om att väldigt många människor drabbas eller att en händelse får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska.
Vid en kris har kommunen enligt lag det samordnande ansvaret inom kommunens gränser, det kallas "geografiskt områdesansvar".
Information till allmänheten sker i första hand genom:
Vid större händelser publiceras information på www.krisinformation.se. Kommunen öppnar en upplysningscentral om situationen kräver detta. Se även Lilla Edets kommun på Facebook
.
Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan 2018.
Syftet med broschyren är att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt.
Ta del av broschyren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.
Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ansvar för sin verksamhet och samverkar med varandra.
Även du kan bidra genom att tänka igenom vad som kan inträffa och vara väl förbered så du vet hur du ska agera. Nedan följer tips från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap informationsmaterial : "Att förbereda sig på det värsta..."
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00