Lilla Edets kommun - startsida

Vatten och mat

Vid ett långvarigt elavbrott försvinner vattnet. Kommunen kan i vissa fall komma att ställa upp vattentankar men då gäller det att ha bra dunkar hemma, gärna med en tapp för att kunna hämta vattnet.

Film om hemberedskap - vatten

 

Om mataffärerna inte får sina leveranser, tar maten på hyllorna snabbt slut. Ha därför gärna ett matförråd som är avsett för krishändelse hemma. Ha också ett campingkök eller liknande så att du kan värma mat utan el. Det kan också vara bra att ha livsmedel hemma som inte kräver uppvärmning eller längre och mer avancerad tillagning.

Film om hemberedskap - mat

Förvara maten rätt

Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne.

Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute.

Glöm inte kontanterna!

Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning. Ta i förväg ut kontanter för ett par dagar och förvara på ett säkert ställe.

Senast uppdaterad: 2018-05-22
Sidansvarig: Jesper Gärder
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »