Lilla Edets kommun - startsida

Nya vägvanor

Dina resor påverkar både hälsa, miljö, plånbok och trängseln i trafiken. Allt fler flyttar dessutom till vår region och för att alla ska kunna pendla behövs fler och bättre möjligheter att resa utan bil. För att göra det lättare för dig och alla andra att byta till nya, mer hållbara vägvanor, görs just nu många och stora infrastruktursatsningar i regionen.
 

Åk kollektivt


Från Lödöse Södra tar du dig snabbt och enkelt med tåg till och från Göteborg och Trollhättan. I övriga delar av kommunen reser du kollektivt med buss. Busstrafiken har utökats med betydligt fler turer mellan Lilla Edet och Kungälv. Från hösten 2013 finns även en bussförbindelse mellan Lilla Edet och Stenungsund via Västersjön. Att åka kollektivt kan ta lite längre tid men å andra sidan kan du börja jobba under  resan, eller så sover du på vägen och kommer både fram och hem mer utvilad än om du hade kört själv.

Cykla eller gå


I kommunens tätorter är det mesta på bekvämt cykelavstånd. Kommunal service, fritidsanläggningar och naturområden är lätta att nå med cykel. Cykelkartan på kommunens hemsida hjälper dig att hitta de bästa, säkraste och finaste cykelvägarna.
En Cykelplan håller på att tas fram för att få ett mer heltäckande och genare cykelvägnät.

Kombinera mera


Du kan till exempel ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätta med tåg eller buss. I kommunkartan hittar du de pendelparkeringar som finns i Lilla Edets kommun och på Västtrafiks webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du alla pendelparkeringar i regionen.

Gå med i en bilpool


Ibland är det bra att ha bil, men alla måste kanske inte ha varsin? Ett alternativ till egen bil kan vara att gå med i en bilpool. Än så länge finns det ingen bilpool i Lilla Edet, men om du anmäler ditt intresse så startas en när tillräckligt många är anmälda. Gör din anmälan på www.bilpool.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kör sparsamt och grönt


För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil. Lär dig att köra sparsamt på Gröna bilisters och Trafikverkets webbplatser.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samåk


Om du inte kan cykla, gå eller åka kollektivt så kan du prova att samåka. Kolla med personalavdelningen på din arbetsplats om det finns någon som bor i närheten av dig och ställ frågan.

Träffas digitalt istället


Du kanske inte behöver resa överhuvudtaget? Kolla med din arbetsgivare om telefonmöte eller webbmöte kan vara ett alternativ till vissa tjänsteresor. Idag har många av de vanligaste programvarorna lösningar för webbmöten.

Jobba hemifrån


Du som har arbetsuppgifter som inte kräver att du är på din arbetsplats kan undersöka möjligheten att jobba hemifrån någon dag i veckan eller månaden. Med den nya tekniken är det enkelt att samarbeta via nätet och ofta är man mycket effektivare hemma då man får jobba mer ostört.
Senast uppdaterad: 2015-11-30
Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Hittade du några felaktigheter? Tyck till om sidans innehåll via formuläret nedan. Meddelandet går till den som publicerat sidan.

Julia Domby
Kommunikatör, Kommunikationsavdelningen Klf


Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »