Krisberedskapsveckan 26 september - 2 oktober

En kvinna langar varor till en ung flicka som ställer in maten i skafferiet.

Bild hämtad från MSB.se

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Veckan initieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har det övergripande ansvaret för landets beredskap för samhällskriser.

Årets tema för Krisberedskapsveckan är mat. Under veckan kan du lyssna på en föreläsning om hur du bäst klarar dig i din lägenhet om elektricitet eller vatten skulle försvinna. Du kan också gå en tipspromenad med chans att vinna en krislåda i pris!

Hur förberedd är du?

Sverige är ett tryggt land och vi är många som är mer eller mindre oförberedda på en större kris. Men det kan vara bra att vara förberedd på att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid. Vet du vad du ska göra om vatten, el, mobilnät eller mataffärens betalsystem slås ut i flera dagar? Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge med energikris och skenande matpriser liksom klimatförändringar och de konsekvenser som det innebär för människors vardag, gör det allt viktigare att vi tillsammans ökar vår kunskap kring hemberedskap.

Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. På det sättet medverkar du till att hela landet bättre kommer att klara en svår påfrestning, både i fred och vid krig.

Föreläsning med Civilförsvarsförbundet

Onsdag 28 september är du varmt välkommen att komma och lyssna på Anette Staaf från Civilförsvarsförbundet. Hon föreläser om hur du bäst klarar dig om du plötsligt blir utan elektricitet och rinnande vatten i ditt hem.

Datum: onsdag 28 september
Tid: 18.30-20.00
Plats: Lilla Edets bibliotek, Göteborgsvägen 61, Lilla Edet

Föreläsningen är gratis, men du måste boka plats.

Tipspromenad med chans att vinna krislåda

Att ha en krislåda hemma är ett bra sätt att vara förberedd på att klara några dygn utan el, vatten och mat. Under veckan är du välkommen att komma in till Medborgarservice i kommunhuset eller till biblioteket i Lilla Edet där du kan kika på hur innehållet i en krislåda med tillhörande livsmedel kan se ut. Du hittar också böcker med information och tips inom hemberedskap i anslutning till utställningen.

Du kan även gå en tipspromenad med chans att vinna krislådan med hela sitt innehåll i pris! Det finns även tipspromenad för barn med barnvinster. Tipspromenaden finns också på biblioteket i Lödöse.

På kommunens webbplats har vi också listat vad som kan vara bra att ha i krislådan hemma.

Datum och tid:

Plats: Medborgarservice, kommunhuset, Järnvägsgatan 12, Lilla Edet och Lilla Edets bibliotek

Arrangör: MSB och Lilla Edets kommun

Evenemanget är kostnadsfritt och ingen anmälan behövs.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Senast publicerade evenemang

  • Blomsteräng med vita blommor mot blå himmel
  • Orange bakgrund med texten "eMedborgarveckan 2023 9-15 oktober
  • Föremål som är bra att ha hemma vid kris