Kulturarvsdagen 2022 - vandring och musik

Kvinna med ryggsäck vandar i skogen

Lördag 10 september går i vandringens tecken med start kl. 11 på Lödöse museum. Det blir medeltida dans, vandring upp på Spetalsberget och en nyinvigning av Lödöseleden och Musikvandring Lödöse-Mauritzberg.

Kulturarvsdagen 2022 inleds på Lödöse museum med historiska återblickar och framåtblickar. Lödöseleden nyinvigs med Lödöse Museum som ett samlingsnav över Pilgrimsleden Göta Älv och Lödöseleden. Upplev medeltida dans, aktiviteter i museet med omgivningar och pilgrimsvandringar – både korta och längre söderut mot Skepplanda eller Lödöseleden mot Skara till, med konserthållplats i Mauritzberg.

Läs mer om Kulturarvsdagen på Lödöse Museums webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Program för dagen

11.00
Avstamp på Lödöse museum. Fri entré!

Presentationer och invigningstal av Johan Norling, Västkuststiftelsen, och Bo Björklund, författare.

Medeltida dans.

Aktiviteter i museet och i omgivningarna.

12.00
Pilgrimsvandring Lödöse-Skepplanda. Pågår till cirka kl. 18. Föranmälan till STF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Götaälvdalen, Christina Nyquist Löfberg tel. 0702 80 55 54.

Musikvandring Lödöse-Mauritzberg med Pilgrimsvandring Lödöseleden via S:T Peders kyrka. Avslutas med konsert vid Mauritzbergs kvarn (se nedan). Pilgrimsvandringen - fri entré, men konserten bokas enligt nedan.

Mer information finns på Pilgrimsledens Göta älvs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13.30
Pilgrimsvandring för barn/familj och visning av Lödöse från ovan. Vi går upp på Spetalsberget bakom Lödöse museum. Första halvan av vandringen gör vi som en pilgrimsvandring i miniformat, anpassat för barn men har också uppskattats av vuxna. Andra halvan av vandringen går vi vidare upp på toppen av Spetalsberget och ger en visning av Lödöse "från ovan" med utblick över staden och älven. Man kan delta på bara första delen med pilgrimsvandringen, eller båda. Gratis, ingen föranmälan. Tidsåtgång: cirka 1,5 timma totalt.

18.00
Mauritzbergs café med soppa och fika öppnar.

19.00
Mauritzbergs kvarn - Konsert.
Cæcile Norby sång, Lars Danielsson bas/gitarr.

Biljetter till konserten: 250 kr och studerande 150 kr. Bokas via e-post mauritzbergkultur@telia.com, alt. tel. 0707- 320 231.

Mer information på Kultur på Mauritzbergs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plats: Start Lödöse Museum, Museivägen 1, Lödöse

Arrangör: Lödöse Museum, Västkuststiftelsen, Pilgrimsleden Göta älv, Kultur på Mauritzberg konsert och motionär i samarbete med Lilla Edets kommun, Ale kommun, GAC och STF Götaälvdalen med stöd av Västra Götalandsregionen m.fl.

Evenemanget är avgiftsbelagt och anmälan/biljettköp krävs. Se evenemangsinformationen.

• Två röda pingisrack och en boll ligger på ett pingisbord.
  • Två män i vita skjortor står framför en mörk bakgrund. En av männen håller en gitarr i handen
  • Grafik med texten Fika med Julia och Frej