Kulturonsdag: I en sal på lasarettet
- författarbesök av Björn Wiman

Porträtt av Björn Wiman och en bild av omslaget på boken "I en sal på lasarettet".

Björn Wiman är journalist och kulturchef på Dagens Nyheter. Han har tidigare utgivit Sent på jorden (2018) och Hatet mot judarna (tillsammans med Sanna Sjöswärd, 2021).

En kall februarikväll 1947, två dagar innan hennes sjuårsdag, skrivs en flicka med TBC in på Norrtulls sjukhus. Efter fyra månader på sjukhuset skickas hon till barnsanatoriet Tjärnan i Dalarna för att tillfriskna. Först till lucia ska den lilla flickan få komma hem till sin familj igen. Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen.

Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdomen som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende.

I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en sjukdom, om människorna som drabbades av den och om ett samhälle som kanske gick för långt i sin iver att utplåna den. För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter?

Björn Wimans bok I en sal på lasarettet: berättelsen om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet finns att låna på Lilla Edets bibliotek.

Välkommen till Kulturonsdag!

Evenemanget är kostnadsfritt men du måste föranmäla dig via Billetto. Klicka här för att anmäla dig till evenemanget. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Datum och tid:

Plats: Kulturhuset Eden, Stora Salongen, Göteborgsvägen 61, 463 31 Lilla Edet

Arrangör: Lilla Edet kommun i samarbete med Författarcentrum Väst.

Evenemanget är kostnadsfritt men anmälan krävs. Se evenemangsinformationen.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Senast publicerade evenemang

  • Jeanette och Jörgen spelar gitarrer, svartvitt foto
  • Bild på personer som dansar, man ser inte ansiktena. Grafik: vill du dansa? Är du 60+ år?