Lilla Edets kommun - startsida

Läsa på flera sätt

Det finns många sätt att läsa på och här får du veta mer om bland annat ljudböcker, böcker på utländska språk och anpassade medier.
 

Ljudböcker


Biblioteket erbjuder ljudböcker i både cd- och mp3-format. Ljudböcker på cd och mp3 får du kopiera till din mp3-spelare för eget bruk. Lägg märke till att ljudböcker inte är samma sak som DAISY- eller talböcker som du kan läsa mer om här nedanför. Biblioteket har ljudböcker både för vuxna, barn och ungdomar och en del ljudböcker på engelska och finska.

Talböcker (DAISY)


Daisyböcker eller talböcker som de också kallas är inlästa böcker för personer som har svårt att läsa tryckt text. Daisyboken kan spelas upp i olika hastigheter och det går också att bokmärka specifika sidor. Daisyböcker produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas genom biblioteket. För att läsa DAISY-böcker i din egen dator behövs ett läsprogram som du laddar ned gratis från Myndigheten för Tillgängliga Medier.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du har rätt att kopiera en lånad DAISY-talbok för eget bruk men kopian får inte spridas till andra. DAISY-böcker finns för både vuxna, barn och ungdomar. Även om du inte hittar boken på biblioteket så går den nästan alltid att beställa. Det är gratis, säg gärna till i lånedisken.

Numera kan du som talbokslåntagare även ladda ner DAISY-böcker till din egen dator. Kontakta biblioteket för mer information.

Böcker med stor stil


På biblioteket så finns det också ett utbud av böcker med stor stil som är lättare att läsa än böcker i normal stilstorlek. Böckerna är tjockare men trycks på ett särskilt papper som gör att böckerna inte blir tyngre än vanliga böcker. De är fria för alla att låna.
 

Lättlästa böcker


Lättlästa böcker, LL, är till för dig som av olika skäl tycker det är svårt att läsa. Lättlästa böcker för barn, unga och vuxna är skrivna på ett enkelt språk, med korta meningar och utan alltför många svåra ord.

LL-böcker passar bland annat för dig som är dyslektiker och för dig som vill träna svenska. De flesta LL-böcker finns även antingen som talbok eller som Bok & CD om man vill lyssna och läsa samtidigt. Biblioteket har också en lättläst nyhetstidning: Nyhetstidningen 8 sidor.

Titta på En kort informationsfilm om lättläst på biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 

Böcker på andra språk än svenska


På biblioteken hittar du även böcker på andra språk som till exempel kurdiska, spanska, arabiska och engelska. Saknar du böcker på något språk, säg bara till så beställer vi hem. Vi har också barn- och ungdomsböcker på flera språk.

Hittar du inte till de här hyllorna, fråga bibliotekspersonalen så visar de var böckerna står.

Senast uppdaterad: 2017-09-28
Sidansvarig: Carina Magnusson
Banner - klicka här för att låna om, sök och reservera böcker
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »