Lilla Edets kommun - startsida

Kulturonsdag: Upptäck Lilla Edets rymdobservatorium

Vi inleder vårsäsongen av Kulturonsdag genom att sikta mot stjärnorna tillsammans med eldsjälen bakom tillkomsten av Lilla Edets unika rymdobservatorium.

Sven Olof Ohlsson från Lilla Edet är läraren och eldsjälen bakom tillkomsten av Lilla Edets och Fuxernaskolans unika rymdobservatorium, vilket stod färdigt och togs i bruk på hösten 1970. Under många år höll han visningar av rymdobservatoriet varje vecka för allmänheten under vintertid.


Han berättar om tillkomsten och användningen av observatoriet under cirka 30 minuter och sedan går vi mot Fuxernaskolan för att få en visning på plats och för att få ta en titt genom teleskopet. Om vi har tur är det stjärnklart.


Stjärnkikaren Shaer-refraktor

Stjärnkikaren är en Shaer-refraktor med vikt strålgång. Öppning 20 cm och brännvidd 400cm. Användbara förstoringar genom okularen är 50 - 250 gånger. Utrustning finns för fotografering genom teleskopet eller med kamera fäst utanpå.

Många tekniska begrepp? Ingen fara! Under föredraget kommer Sven Olof att visa bilder och berätta så allt blir stjärnklart.

Observatoriet på Fuxernaskolan

Observatoriet, som byggdes på taket till Fuxernaskolan i Lilla Edet 1970, håller nu på att rustas upp och göras funktionsdugligt igen efter flera år då det har varit stängt. Till hösten 2020 är det alltså 50 år sedan som det byggdes.


Teleskopen och kupolen bekostades av förre rektorn Ernst Hollmans Stipendiefond.


FULLBOKAT - Boka plats

Endast 15 platser, säkra din plats genom att boka din biljett här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Kvällen är fullbokad men du kan skriva upp dig som reserv. Evenemanget är inte rullstolsanpassad.


Nu släpper vi fler platser till föredraget

Nu släpper vi fler biljetter till föredraget (inte till visningen), så vill du lyssna till historien om hur rymdobservatoriet kom till har du chansen. Boka dina biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Evenemanget är en del av kulturonsdagöppnas i nytt fönster.

Datum: 12 februari 2020
Tid: kl 18:30
Plats: Folkets Hus, Göteborgsägen 61, Lilla Edet
Arrangör: Kulturenheten i Lilla Edets kommun, Folkets Hus
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »