Lilla Edets kommun - startsida

Nålbindningskurs

Detta är en kurs för dig som aldrig nålbundit tidigare. Vi går igenom en kort historik och grunderna i nålbindningen. Passa på att lära dig en av de äldsta textila teknikerna vi känner till, i en mysig miljö på Lödöse museum.

Nålbindning är en utav de äldsta textila hantverken vi har belägg för. Det finns fragment kvar av nålbindning som är ca 10 000 år gamla!

De tidigaste fynden verkar främst vara nät av olika slag, gjorda av växtfiber som till exempel hampa eller lin. Nålbindning har alltså förekommit under tusentals år och i nästan alla delar av världen.

Under vikingatid och medeltid verkar tekniken ha varit populär i Norden, och då främst till att göra mindre plagg så som vantar och strumpor. Ett av de allra mest väl bevarade textila fynden som finns i Lödöse museums magasin är just en nålbunden vante.

I Sverige fick stickningen sitt genomslag först under 1500-1600-talen, då det kom hit via Danmark. Stickningens entré bidrog troligen till att den tidigare nålbindningen minskade i popularitet och faktiskt ”dog ut” på sina håll. Dock levde traditionen kvar lite här och var, bland annat i Värmland och i de norra delarna av Skandinavien där det bland annat tillverkades vantar med vackra broderier till festliga tillfällen.

Pågår mellan Klockan 16-20, kostnad 100 kronor. Anmäl dig till
liselotte.ohrling@vgregion.se

I samarbete med Stödföreningen för Lödöse museum.
Datum: 26 februari 2019
Tid: kl 16:00
Plats: Lödöse museum, Museivägen 1, Lödöse
Arrangör: Lödöse museum
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »