Lilla Edets kommun - startsida
Vandringsled

Vandringsleder och strövområden

Genom Lilla Edets kommun går flera uppmärkta vandringsleder. Här finns bland annat tre av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder. Etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap. På Bohusleden finns vindskydd och grillplats.

Natur- och strövområden

I Lilla Edets kommun finns ett antal kortare motions- och vandringsleder. Ett besök i områdena, eller i något av naturreservaten, kan vara både spännande och ge en chans till att njuta av en mångfald natur- och kulturupplevelser.

 

Begränsat underhåll

Lederna underhålls i dagsläget inte lika mycket som tidigare och det beror på begränsade resurser. Du är välkommen att gå på lederna i befintligt skick, men ta det lugnt där ute! Du ansvarar för din egen säkerhet längs alla vandringsleder.

 

Lederna varierar i längd och svårighetsgrad  

  • Vandringsleden från Hjärtum till Lille Väktor är cirka 3,5 kilometer och ansluter till vandringslederna vid Väktorsjö-området. Leden är lättvandrad, men ingen rundslinga.
  • Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum, leder från 2 till över 8 kilometer.
  • Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet, leder mellan 3 och 7 kilometer.
  • Pingstalund och Spetalsbergen i Lödöse, leder mellan 2 och 6 kilometer.

Pilgrimsleder

Pilgrimsledens olika etapper delas in i sträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Hålanda (mot Skara) och Lödöse-Vänersborg. Pilgrimsleden är en länk mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien och Nidaros, Trondheim i Norge. Den är godkänd som S:t Olofsled och uppmärkt med S:t Olofsmärken. Leden ingår i European Cultural Routes.

Närheten till allmänna kommunikationer gör att man kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper.

Läs mer, se etapper och karta på Pilgrimsleden Göta älvs webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pilgrimsled i Västerlanda

I Västerlanda finns en 11 km lång pilgrimsled som går mellan St Olofs Källa, Källseröd (nära Thorskogs Slott) och till Västerlanda kyrka. Utmed leden finns ett par rastställen med bord. Det är ingen rundslinga. Läs mer om Pilgrimsleden i Västerlanda.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Växter och djur

Utefter lederna kan du se många olika sorters växter.Tänk på att vårblommorna blåsippa och gullviva är fridlysta. På Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om fridlysta arter i Västra Götalands län.
Senast uppdaterad: 2020-07-09
Sidansvarig: Julia Domby
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »