Lilla Edets kommun - startsida
Vandringsled

Vandringsleder och strövområden

Genom Lilla Edets kommun går flera uppmärkta vandringsleder. Här finns bland annat tre av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder. Etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap där det finns vindskydd och grillplatser.

Natur- och strövområden

I Lilla Edets kommun finns ett antal kortare motions- och vandringsleder. Vid lederna finns större informationstavlor med kartor och annan information om området. Längs med lederna finns också iordningställda rast- och grillplatser samt mindre informationstavlor med upplysningar om intressanta natur- och kulturvärden.Ett besök i områdena, eller i något av naturreservaten, kan vara både spännande och ge en chans till att njuta av en mångfald natur- och kulturupplevelser.

Lederna varierar i längd och svårighetsgrad  

  • Vandringsleden från Hjärtum till Lille Väktor är cirka 3,5 kilometer och ansluter till vandringslederna vid Väktorsjö-området. Leden är lättvandrad, men ingen rundslinga.
  • Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum, leder från 2 till över 8 kilometer.
  • Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet, leder mellan 3 och 7 kilometer.
  • Pingstalund och Spetalsbergen i Lödöse, leder mellan 2 och 6 kilometer.

Göteborg-Lödöse-Skara - Pilgrimsled

En vandringsled mellan Göteborg till Lödöse och vidare mot Skara är under uppbyggnad. Leden blir en länk mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago och Nidaros. Den är godkänd som S:t Olofsled och märks upp med S:t Olofsmärken. Leden ingår i European Cultural Routes.Närheten till allmänna kommunikationer gör att man kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper.Leden mellan Göteborg och Lödöse blev färdig i september 2013.Läs mer om leden på vandringsledens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta över vandringsledenPDF

Pilgrimsled i Västerlanda

I Västerlanda finns en 11 km lång pilgrimsled som går mellan St Olofs Källa, Källseröd (nära Thorskogs Slott) och till Västerlanda kyrka. Utmed leden finns ett par rastställen med bord. Det är ingen rundslinga. Läs mer om Pilgrimsleden i Västerlanda.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Begränsat underhåll

Borydsleden och Bohusleden underhålls i dagsläget inte lika mycket som de övriga. Det beror på begränsade resurser. Du är välkommen att gå på lederna i befintligt skick, men ta det lugnt där ute! Du ansvarar för din egen säkerhet längs alla vandringleder.

Växter och djur

Utefter lederna kan du se många olika sorters växter.Tänk på att vårblommorna blåsippa och gullviva är fridlysta. På Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om fridlysta arter i Västra Götalands län.
Senast uppdaterad: 2019-06-13
Sidansvarig: Marlene Johansson
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »