Lilla Edets kommun - startsida

Mat i förskolan

Varje dag serveras barnen frukost, lunch och mellanmål i förskolan. Här kan du läsa om lunchmenyer, specialkost, den mat som serveras och om var maten lagas.

Lunchmenyn för både förskola och skola kan du få i mobilen via appen AivoMenu. Du laddar ner appen via App Store för Iphone eller via Google Play för Android, genom att söka på ordet Aivomenu. Appen är gratis att ladda ner.


Lunchmenyn hittar du också i PDF-format i högerspalten på denna sida.   

Specialkost

För att ditt barn ska få rätt kost är det viktigt att förskolan får information om ditt barns allergier. Blankett för anmälan av specialkost hittar du här. Pdf, 192 kB, öppnas i nytt fönster. Varje hösttermin, senast 15 augusti, ska ny uppdaterad blankett lämnas in till personalen på ditt barns förskola.

Det råder förbud mot nötter, jordnöt, mandel och sesam på alla förskolor och skolor i kommunen. Förbudet gäller även vid utflykter.

Maten som serveras

Matsedeln byggs upp med tanke på variation av råvaror, tillagningssätt, näringsinnehåll och givetvis utifrån vad gästerna tycker om att äta såväl som att vi introducerar nya smaker och tänker på klimat och miljö. Alla recept är näringsberäknade och vi följer livsmedelsverkets rekommendationer.


Kommunen har höga krav på den mat som upphandlas och vi köper till övervägande del svenskt kött, kyckling, ägg och mejerivaror. Fisken är oftast MSC-märkt. Andelen ekologiskt är i dagsläget 31% (2021). Såser, soppor, grytor och gratänger lagas från grunden medan vi av logistik- och utrustningsskäl i centralköket väljer en del så kallade pannfärdiga rätter som stekt fisk, köttbullar och pannkakor.


På förskolan serveras minst tre olika grönsaker till lunch och i skolan ska det finnas minst fem sorters grönsaker men oftast erbjuds åtta - tio olika varianter. Basen är rotfrukter och kål som innehåller mycket näring till bra pris och ofta går att köpa svenskt.

Här lagas maten

I Lilla Edets kommun finns 15 kök uppdelade på fyra skolor och 11 förskolor. Tre av förskolorna lagar all sin mat på plats medan övriga får huvudkomponenten till lunchen från centralköket på Fuxernaskolan.


Förutom alla tillbehör till lunchen som potatis, pasta och grönsaker så lagar alla mottagningskök själva sina frukostar och mellanmål. Det ger hög kvalitet på mat och måltider.


Fuxernaskolans centralkök lagar 2300 portioner av lunchens huvudkomponent. 1700 portioner körs ut varm till mottagningsköken på förmiddagen. 600 portioner serveras i skolans egna restauranger.

Måltiden

En måltid är så mycket mer än bara maten på tallriken. Den ger också en stunds återhämtning och avkoppling för samlad energi och kraft till resten av dagen.


Kostenheten använder gärna livsmedelsverkets måltidsmodell för att visa på alla olika delar som spelar in i en måltid.


Inom förskolan arbetar vi med måltidspedagogik, alltså använder mat och måltider aktivt i lärandet och för att uppfylla målen i läroplanen.

Pedagogiska måltider

Både inom förskolan och skolan tillämpas pedagogiska måltider. En pedagogisk måltid innebär att de vuxna sitter med barn och elever vid matbordet, talar positivt om maten och lägger för sig enligt tallriksmodellen. Man uppmuntrar barn och elever att smaka och pratar om vikten av att äta. Vuxna föregår med gott exempel och visar på socialt samspel och gott bordsskick.På Lilla Edets kommuns förskolor serverar vi mjölk med ekonomiskt bidrag från EU. Läs mer om skolmjölksstöd på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 2022-06-23
Sidansvarig: Julia Domby
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »