Lilla Edets kommun - startsida

Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen består av Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande Vuxenutbildning (GRUV), gymnasial vuxenutbildning, Yrkesvux respektive särskild utbildning för vuxna.

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som behöver komplettera din utbildning på grundskole- och gymnasienivå. Att studera på vuxenutbildningen kostar ingenting.

Vuxenutbildning i Lilla Edet

Från och med januari 2020 kan du inte längre läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå på plats på Lärcentrum i Lilla Edet. Vill du studera i traditionell skolmiljö kan du ansöka till kommuner inom Göteborgsregionen som erbjuder vuxenutbildning.


Innan du söker till en vuxenutbildning måste du alltid först kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun för att upprätta en studieplan, det vill säga en plan som visar vad du måste läsa för att nå ditt studiemål. Studie- och yrkesvägledaren kan också ge dig information om olika utbildningsvägar, studiefinansiering, behörighetskrav och betyg.

Distanskurser

Lilla Edets kommun erbjuder möjlighet att läsa behörighetsgivande kurser på distans. Dessa webbaserade distansutbildningar genomförs av utbildningsföretaget Hermods på uppdrag av vuxenutbildningen i Lilla Edet. Om du är intresserad av att studera på distans tar du kontakt med studievägledaren, då vägledning inför studier fortsatt sker hos kommunen.

Yrkesutbildning

Ett samarbetsavtal mellan 13 kommuner inom Göteborgsregionen (GR) gör det även möjligt för dig att söka till utbildningar inom GRvux.


GRvux erbjuder yrkesutbildningar på gymnasial nivå. Utbildningarna tas fram i samverkan med arbetsgivarna i Göteborgsregionen. På så vis säkerställs att utbildningarna motsvarar arbetsmarknadens krav och ger de kompetenser som efterfrågas.


Information om aktuella utbildningar och hur du ansöker hittar du på www.grvux.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Har du frågor kring GRvux och hur du ansöker? Kontakta studie- och yrkesvägledaren.


Läser du svenska för invandrare (SFI) nivå C-D i Lilla Edets kommun har du möjlighet att söka till GRvux med språkstöd.

Svenska för invandrare, SFI

SFI är en del av vuxenutbildningen. Läs mer om SFI och utbildningens uppbyggnad.

Särvux

Särvux är en del av vuxenutbildningen. Läs mer om Särvux.

Slutbetyg

Senast 1 juli 2025 måste du som har ett äldre betyg ha genomfört kompletteringar för slutbetyg. I ett slutbetyg måste följande kurser ingå:

 

  • Svenska 1/A
  • Svenska 2/B
  • Engelska 5/A
  • Matematik 1a/1b/1c/A
  • Naturkunskap 1a1/A
  • Religionskunskap 1a
  • Samhällskunskap 1B/A


Efter 1 juli 2025 kan konsekvensen bli att flera tidigare äldre betyg inte längre räknas med och du måste läsa mot en gymnasieexamen. Lokala kurser kommer inte att inräknas i slutbetyget.

Vill du ta ut en gymnasieexamen eller slutbetyg?

När du har läst klart alla kurser för att kunna ta ut en gymnasieexamen eller ett slutbetyg, ska du kontakta en studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i den kommunen där du studerade senast, eller en studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i din hemkommun.


Innan du kontaktar en studie- och yrkesvägledare är det bra om du har samtliga betyg från tidigare studier på gymnasienivå tillgängliga. Tänk på att det alltid är du som ansvarar för att begära ut din gymnasieexamen eller slutbetyg!

Senast uppdaterad: 2022-04-26
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »