Webbföreläsning: psykisk livräddning

Tankfull yngre man sitter vid ett fönster och tittar ut.

Om någon drabbas av hjärtstopp finns hjärt-lungräddning, men när någon mår psykiskt dåligt vet vi inte alltid hur vi ska hjälpa. Psykisk livräddning (PLR) tar upp vad vi som medmänniskor kan göra när vi möter människor som har tappat livsviljan eller befinner sig i en kris.

Hur kan vi prata om det som känns svårt och tungt? När det är akut läge - hur kan vi hjälpa någon vidare? Självmord, som är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa är förknippat med väldigt starka känslor: rädsla och hopplöshet, sorg, skam och skuld, ibland ilska och frustration. Alla de här känslorna kan göra det svårt att tala om suicid. Känslorna kan också göra det svårt att höra och lyssna på vad en annan människa faktiskt har för behov.

Öppen för alla

Psykisk livräddning är en webbföreläsning som är öppen för alla. Föreläsningen är på två timmar och fokus är på suicidprevention med syfte att skapa en större trygghet kring ämnet. Inga förkunskaper krävs och föreläsningen är kostnadsfri.

Förhoppningen är att deltagarna efter föreläsningen upplever en ökad trygghet i att samtala om suicid och möta en människa som tänker på, planerar eller är på väg att ta sitt liv.

Ur innehållet:

  • definition och vetenskapliga förklaringsmodeller för
    suicidalitet
  • risk och skydd
  • etiska frågeställningar
  • verktyg för samtal och känsloreglering
  • strategier för hjälp och självhjälp
  • var stöd och hjälp finns att få

Anmälan och praktisk information

Föreläsningen ges av SPIV via Zoom och är kostnadsfri. En länk till föreläsningen och instruktion i att använda Zoom skickas ut dagen innan föreläsningen.

Föreläsningen pågår mellan kl. 18.00-20.00.

Till anmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om SPIV

SPIV är en ideell förening med syfte att sprida kunskap om hur man kan förebygga självmord. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Datum och tid:

Plats: Digitalt via Zoom - på din dator eller smartphone

Arrangör: samverkan med kommunerna Kungälv, Lilla Edet, Stenungsund, Ale, Öckerö, Tjörn och Sjukhusen i Väster, Samordningsförbundet Älv & Kust samt SPIV.

Evenemanget är kostnadsfritt men anmälan krävs. Se evenemangsinformationen.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Senast publicerade evenemang