Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-06-16
Senast uppdaterad: 2015-06-18

Lyckad miljö- och familjedag 2015

Den 6 juni, Sveriges Nationaldag, arrangerades för femte året i rad kommunens miljö- och familjedag. Natursköna Ströms slottspark fylldes med utställare och besökare - alla trotsade det omväxlande vädret som dagen bjöd på. Årets miljöpris delades ut och musikskolan bjöd på härlig musik och sång. Nu är också tipspromenadens vinnare utsedda.  
 

Klädbytarmarknad — nytt för i år


Som tidigare år hade dagen och parken fyllts med aktiviteter för alla. Minimarknad med närproducerade och ekologiska produkter, visning av utrotningshotade lantraser, provning av elcyklar och elbilar. Blåstjärnan var på plats och höll i kaninhoppning och gratis ponnyridning för barnen. Nytt för i år var också klädbytarmarknaden, där man kunde ta med sig kläder man inte längre använde för att byta till sig något nytt. Hade man inga kläder med sig att byta med för man gärna ta med sig ändå. Populär var också kommunens sopsorteringstävling.

- Det här är vårt Nationaldagsfirande, berättar Gitte Jensen från Hjärtum, som besöker parken tillsammans med sin make Fredrik och barnen Max och Loa.

Max och Loa testar sorteringsleken och konstaterar att det gick ganska bra, fast rakhyvlarna var svårast att sortera. Som tur var fanns Anders Johansson från Tekniska avdelningen på plats och kunde berätta hur sakerna skulle sorteras.

Jenny Johansson och Carmen Aulin-Rodén tittar på kläderna i klädbytarmarknaden.

- Härligt med så många barnfamiljer här i parken! Vi tycker att detta är trevlig tillställning som anordnas av kommunen, kul också med klädbytarmarknaden säger Carmen.
Sarah Lindgren, Hanna Blom, Julia Johansson och Malin Carlsson går alla i årskurs 8 på Fuxernaskolan. Idag säljer de hembakt bröd, bullar och kakor för att samla in pengar till klassresan:

- Vi vet inte riktigt vart vi ska åka men det lutar åt Danmark eller Tyskland innan vi går ut nian, berättar de.

Johan och Yvonne Stegard årets miljöpristagare


En av dagens huvudpunkter var när miljö- och byggnämndens ordförande Carlos Rebelo Da Silva delade ut diplom och en prischeck på 10 000 kronor till årets miljöpristagare. Johan och Yvonne Stegard fick årets pris för att de med stor omsorg har utvecklat familjegården till en gård med ekologisk djurhållning. I över två decennier har de arbetet med stort engagemang för både djur och natur. Deras ekologiska djurhållning bidrar till ett mer hållbart samhälle.
- Vi är jätteglada för priset! Och ger oss en bekräftelse eftersom vi arbetat med detta i många år. Det är lite spännande också för vi vet inte vem som nominerat oss, berättar Johan och Yvonne.

Fantastiska elever från Musikskolan spelade och sjöng. De framförde låtar som Jolene, Wolf, Titanium och Hallelujah. Programmet på scenen avslutades som sig bör med nationalsången, dagen till ära.

Tipspromenadens vinnare utsedda


1:a — 3:e pris - Picknikkorg 
Felicia Edvardsson, Hjärtum
Hampus Aarrepalo, Lilla Edet
Marita Lövberg, Lilla Edet  

Priserna finns att hämta i Lilla Edets kommunhus, Medborgarservice, Järnvägsgatan 12, Lilla Edet, från och med tisdagen den 16 juni. Alla vinnarna meddelas också per telefon. Ett stort grattis till er alla!

Rätt svar på tipsfrågorna 


1. Mot vilket vädersträck ska en solfångare vara monterad för bästa effekt?
Svar: 2, Söder

2. Vilken är den lägsta temperatur marken bör ha när man sätter potatis?
Svar: X, +8°

3. Hur lång räckvidd har elbilen Renault ZOE enligt NEDC normen?
Svar: 2, 21 mil

4. Hur mycket väger en "vanlig" höna?
Svar: X, 2,5 kg

5. Vilken är den största svenska hönslantrasen?
Svar: 1, Skånsk blommehöna

6. Vad heter det när man sänker golfbollen på ett slag när man spelar bangolf?
Svar: 1, Spik

7. Vad är världsrekordet i höjdhopp för kaniner?
Svar: 2, 105 cm

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »