Lilla Edets kommun - startsida

Verksamheter för hjälp och stöd

till barn och unga

På denna sida finns länkar till olika verksamheter dit du som bor i kommunen kan vända dig för att få stöd och hjälp.

Stöd i skolan

Särskilda behov
Elevhälsa
Mobbning, trygghet, säkerhet

Barn- och familjestöd

Behovet av råd, stöd och hjälp kan se olika ut i olika situationer. Kommunen har därför olika former av stöd och verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar. Här kan du läsa om vilka verksamheter som arbetar med stödinsatser och förebyggande arbete för barn och ungdomar. Här finns också information om några av de insatser som kommunen kan erbjuda.

Barn- och ungdom, vård och behandling

Barn- och ungdomshabilitering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Barn- och ungdomspsykiatri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnahuset

Barnahuset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är till för barn och ungdomar i åldern 0-18 år som har blivit utsatta för våld i nära relationer, sexuella övergrepp eller hedersrelaterad brottslighet och trafficking. Barnahuset är ett folkhälsoarbete som bedrivs i samarbete med Trollhättans Stad. Hit kan även du som förälder eller anhörig höra av dig.

Barnens hjälptelefon (BRIS)

Till BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Inget problem är för stort eller för litet. Du kan till exempel ringa om du känner dig ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. BRIS betalar samtalet och det syns inte heller på telefonräkningen att man har ringt. Telefon: 116 111

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen.

Familjecentral

Familjecentral Eken är en plats där det ges möjlighet för barn och föräldrar att träffas, umgås och utbyta erfarenheter.

Funktionsnedsättning

Funktionsnedsättning - information Lilla Edets kommun

Hjälplinjen

Hjälplinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon, alla dagar kl 13-22. Det kostar som ett vanligt samtal och du kan vara anonym. Telefon: 0771-22 00 60.

Koll på soc

Kollpasoc.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller information till barn och unga om socialtjänsten och på vilka sätt socialtjänsten kan hjälpa barn och unga som är i behov av stöd och hjälp. Den är till för att fler barn ska få kännedom om soc, vad de gör och vilket sätt det går att få stöd och hjälp.

Kontaktfamilj/familjehem

Som kontaktfamilj eller kontaktperson kan du hjälpa ett barn, en tonåring eller en vuxen som behöver lite extra stöd eller stimulans. Ni träffas och gör något tillsammans.

Maskrosbarn

Maskrosbarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en förening som arbetar med att stödja unga som lever eller har levt i familjer där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa. Maskrosbarn startades av två tjejer som själva har erfarenheter av förälder med missbruk och/eller psykisk sjukdom.

RFSL Stödmottagning

RFSL Stödmottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns för dig som är hbtq-person och som blivit utsatt för trakasserier, hot och våld. Även närstående och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna.

Rädda Barnens stödchatt Kärleken är fri

Kärleken är fri är till för dig som är ung och som vill ha stöd och råd kring hedersrelaterade frågor. Du kan prata med dem om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning.

Läs mer på Rädda Barnens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Röda korset - Jourhavande kompis som chatt

Läs mer om jourhavade kompis på Röda korsets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sjukvårdsupplysningen 1177

Om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver råd av en sjuksköterska ring sjukvårdsupplysningen 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sjukvårdsrådgivningen är öppet dygnet runt. Vid akuta fall ring alltid 112. Telefon: 1177

Sjukvårdsupplysningen 1177 om diagnoser och besvär som ung

Man kan drabbas av många olika slags problem som påverkar ens liv, hälsa och skola. På denna sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. presenteras några vanliga diagnoser och tillstånd. Det är bra att skaffa sig mer kunskap för att förstå sig själv, sitt problem och var man kan söka hjälp. Telefon: 1177

Självmordslinjen

Självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. De svarar kl. 6-24 varje dag. Telefon: 90101. Det går även bra att chatta eller maila till Självmordslinjen.

Socialjour

Göteborgs socialjour (kvällar, nätter och helger) Länk till annan webbplats.

Tjejjouren Eva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tjejjouren Eva är en ideell förening som arbetar för att stötta och stärka unga tjejer. Deras syfte är att skapa en mötesplats där personer som identifierar sig som unga tjejer kan finna stöd och gemenskap.

Tjejzonen

Tjejzonen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12 -25 år genom enskilda stödsamtal via våra chattar.

UMO - ungdomsmottagningen på nätet

UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du bland annat hitta information om sex, hälsa och relationer.

Ungasjourer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungasjourer.se samlar alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna.

Ungdomsmottagning

I kommunen finns en ungdomsmottagning för killar och tjejer i åldrarna 13–25 år.

Barn- och ungdomslinjen på Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg, IVO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en myndighet som har tillsyn över verksamhet enligt LSS, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Barn och unga inom vård och omsorg kan vända sig till Ivos Barn- och ungdomslinje för att:

  • Fråga om sina rättigheter
  • Berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården

Barn och unga kan ringa, mejla eller chatta anonymt med IVO.

Fler verksamheter

Du kan också läsa mer om olika verksamheter genom att klicka på länken nedan: 1177 om att må psykiskt dåligt som ung Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.        


Senast uppdaterad: 2021-11-16
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »