Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Lilla Edets kommun arbetar för att skydda de nationella minoriteterna och främja deras möjligheter till delaktighet, samt att stödja minoritetsspråken så att de hålls levande.

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter med respektive minoritetsspråk;

  • romer – romani chib
  • judar - jiddisch
  • sverigefinnar - finska
  • tornedalingar – meänkieli
  • samer – Samerna är även erkända som urfolk, med speciella rättigheter.

Minoritetsgrupper kännetecknas av att de gemensamt har; en uttalad samhörighet, en religiös, språklig, traditionell eller kulturell särart som de inte delar med andra, en uttalad vilja att behålla sin identitet samt att de har historiska eller långvariga band med Sverige.

Det är upp till individen själv att bestämma om denne vill tillhöra en eller flera nationella minoriteter eller inte, så kallad självidentifikation.

Erkännandet innebär att samhället har ett särskilt ansvar för att dessa språk ska kunna fortleva, utvecklas och föras vidare till nästa generation. Målet med lagen är att skydda de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till delaktighet, samt främja minoritetsspråken så att de hålls levande. Kommuner är skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

Lagar skyddar särskilda rättigheter

Om du tillhör en nationell minoritet har du särskilda rättigheter som skyddas av Lagen om minoriteter och minoritetsspråk, Skollagen, Socialtjänstlagen och Språklagen. Bland annat har du rätt till information om dina rättigheter, du ska ges möjlighet till inflytande och delaktighet samt stöd för att behålla och utöva ditt språk och din kultur. Särskilt viktigt är att främja barn och ungas rätt att få utveckla sin minoritetskulturella identitet, minoritetsspråk och sitt kulturarv.

Kommunens arbete med nationella minoriteter och minoritetsspråk

Lilla Edets kommun har mål och riktlinjer för hur kommunen arbetar med nationella minoriteter. Målet är att Lilla Edets kommun ska leva upp till lagens krav och se till att de nationella minoriteterna får det stöd de behöver.

Här kan du läsa Lilla Edets kommuns mål och riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter. Pdf, 217.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa mer om modersmålsundervisning.

Lilla Edets kommun ingår dock inte i något av förvaltningsområdena och omfattas därför inte av de särskilda krav som rör förvaltningsmyndigheterna.

Upplever du inte att du får dina rättigheter?

Om du tycker att din kommun eller andra myndigheter inte lever upp till lagen kan du kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Sametinget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ska se till att lagen följs.

Sametinget ansvarar för samiska och Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för övriga språk.

Senast uppdaterad: