Fler motions- och friluftsaktiviteter

I Lilla Edets kommun har du alltid nära till naturen. Här ges det gott om möjligheter till både friluftsliv och motion året runt.

Letar du efter information om fiske, lekplatser, parker, vandringsleder, elljusspår, badplatser och simskola finns detta numera på enskilda sidor på webbplatsen.

Läs mer om frilufts- och motionsaktiviteter i kommunen nedan.

I Ströms slottspark kan du gå aktivitetsrundorna ”Bollkul” och ”Puls och styrka”. Gör din fysiska aktivitet till en spännande aha-upplevelse!

Aktivitetsrundorna vänder sig till kommunens alla invånare oavsett ålder. På aktivitetsrundorna gör du fysiska övningar i din egen takt och efter dina förutsättningar. Längs de olika slingorna i parken finns skyltar och på varje skylt finns två olika övningar, en för barn och en för vuxna. På så sätt är det också möjligt för vuxna och barn att röra på sig tillsammans och tanken är att främja gemenskap, skratt och spontanidrott för alla. På skyltarna finns även spännande forskning och intressant fakta kring rörelse och idrott att ta del av.

Förhoppningen är att fler kan hitta vägen till ett aktivt liv och att de olika träningsaktiviteterna ska sporra till inspiration och rörelse.

Vill du räkna poäng och tävla mot dig själv eller någon annan?

Då scannar du in QR-koden på skylten och skriver in poängen i en digital poängräknare. Du väljer självklart din egen nivå på aktiviteten - alla rörelser är bra för kroppen!

Ge dig ut till Ströms slottspark och prova! Och glöm inte att ta med en boll om du ska gå rundan ”bollkul”.

Skötsel och skyltning

IK Bergaström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står för skötsel och skyltning av rundorna.

Möjligt tack vare samarbete

Aktivitetsrundan har kommit till genom ett samarbete mellan IK Bergaström, Träning i Livet och Lilla Edets kommun.

I Lilla Edet kan man spela bangolf i Ströms slottspark under sommarmånaderna. Idrottsföreningen Edet FK ansvarar för bangolfbanorna i slottsparken och klubbor och bollar hittar du i caféet i parken.

Information om när banorna är öppna hittar du på Edet FK:s facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strax norr om slussen i Lilla Edet finns en obemannad vänthamn där du kan lägga till dygnet runt.

Hamnen saknar toalett, dusch, färskvatten och el och är därför klassad som en vänthamn, i jämförelse med gästhamnar som har tillgång till el och vatten.

Vänthamnen ägs av Sjöfartsverket. Det är dem du ska kontakta vid felanmälningar eller synpunkter. Du kan kontakta dem via Trollhättans kanalcenter från din båt genom att använda VHF kanal 9. För mer generella synpunkter går det bra att skicka e-post till sjofartsverket@sjofartsverket.se.

Väster om slussområdet finns Ströms slottspark som bjuder på olika aktiviteter. Här kan du sommartid besöka caféet för en god fika och en stunds avkoppling eller vandra i skön natur. Du kan också passa på att träna i parkens utegym. Det finns också en trevlig lekplats för barnen.

Inom promenadavstånd från vänthamnen, öster om älven, når du även Lilla Edets centrum med butiker, mataffärer och restauranger.

Att cykla är bra för både miljö och hälsa och i kommunen finns det goda möjligheter att ta sig runt med cykel.

I tätorterna Lilla Edet, Ström och Lödöse är naturen till stor del platt och det är lättcyklat. I Lilla Edet och Ström finns det också ett väl utbyggt cykelvägnät.

Det finns möjlighet att cykla mellan Lödöse Södra station och Lilla Edet på cykelväg. Undantaget är en sträcka om 1,3 kilometer där du får cyklar på en mindre bilväg.

Lilla Edets kommun fortsätter att bygga ut cykelvägnätet successivt.

Discgolfbanan ligger i Ströms slottsparks trädbevuxna del, uppe på kullen söder om Ströms Slott. Starten hittar du mitt emot minigolfbanorna, vid parkens södra entré vid Parkvägen.

Under 2022 har banan fått en helt ny sträckning med bland annat plana utkastplattor med konstgräs och nya korglägen. Discgolfbanan är byggd som en varierad korthålsbana och passar både nybörjare och erfarna spelare som vill träna på sitt närspel. Viss kupering förekommer.

Under sommarhalvåret finns möjlighet att hyra discar i slottscaféet.

I Ströms slottspark finns en inhägnad hundrastgård där din hund kan springa fritt.

Hundrastgården ligger intill parkeringen utmed Strandvägen.

Det är tillåtet att jaga på kommunens marker under vissa förutsättningar. Dessa är att jakt ska ske organiserat och att jaktdeltagarna ska ha lämplig jägarexamen. I kommunen är det Lilla Edets jaktvårdskrets som har uppgiften att samordna jakt och utbildning på kommunens mark.

Kommunens marker är tillgängliga för alla, men i första hand ska ungdomar som jagar under uppsikt, kvinnor samt nyblivna och marklösa jägare ges möjlighet att jaga.

Mer information hittar du på Svenska jägareförbundet Länk till annan webbplats.

I Lilla Edets kommun finns två föreningar för hästsport - Lilla Edets ridklubb och Nygårds ryttarsällskap.

Lilla Edets ridklubb, LERK Länk till annan webbplats., håller till i Göta, strax utanför Lilla Edet. Här finns ridskoleverksamhet och klubben anordnar tävlingar från klubbnivå upp till nationell nivå.

Nygårds ryttarsällskap  Länk till annan webbplats.förfogar över en utebana. I omgivningen finns det många skogsvägar och stigar som lämpar sig bra att rida på.

Utanför Fuxernaskolan i Lilla Edet finns skateparken Bergaparken, där du är välkommen att åka skateboard, kickbike, cykel och inlines.

Skateparken drivs av föreningen IK Bergaström och är en mötesplats, inte minst för ungdomar. Kontakta IK Bergaström Länk till annan webbplats. för mer information.

När vädret tillåter drar kommunen upp skidspår på Billerödsvallen i Hjärtum.

I Lödöse finns det en ishall för skridskoåkning. Ishallen Lödöseborg ligger centralt i Lödöse nära Tingbergsskolan och väg E45.

Aktuella öppettider för allmänhetens åkning hittar du på Lödöse-Nygårds 70 HC webbplats Länk till annan webbplats..

Utegymmet vid älvpromenaden

Ett utegym hittar du vid älvpromenaden, strax nedströms om sportfiskeklubben Laxen vid Spånkajen. Detta utegym består av fem moduler för styrketräning och stretching med egen kroppsvikt som motstånd.

Övningar som du kan göra på utegymmet vid älven. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan också scanna QR-koderna som sitter på ställningarna för att se gyminstruktionerna.

Utegymmen i Ströms slottspark

I Ströms slottpark finns två utegym. Du hittar dem på var sida om det stora klätternätet.

Inspiration till övningar som du kan göra på utegymmet i trä i Ströms slottspark. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?