Vandringsleder

I Lilla Edets kommun finns flera uppmärkta vandringsleder. Att vandra längs dessa leder ger dig en chans att njuta av en mångfald av natur- och kulturupplevelser!

Kommunala vandringsleder

I kommunen finns ett antal uppmärkta vandringsleder. Lederna varierar i längd och svårighetsgrad.

  • Vandringsleden från Hjärtum till Lille Väktor är cirka 3,5 kilometer och ansluter till vandringslederna vid Väktorsjö-området. Leden är lättvandrad, men ingen rundslinga.
  • Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum, leder från 2 till över 8 kilometer.
  • Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet, leder mellan 3 och 7 kilometer.
  • Pingstalund och Spetalsbergen i Lödöse, leder mellan 2 och 6 kilometer.

Pilgrimsleder

Genom kommunen går Pilgrimsleden Göta älv. Här vandrar du i förfädernas fotspår. De olika etapperna delas in i sträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Hålanda (mot Skara) och Lödöse-Vänersborg. Landskapet du vandrar genom varierar och var och en av etapperna har sin egen personlighet.

Närheten till allmänna kommunikationer gör att du kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper.

Pilgrimsleden är en länk mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien och Nidaros, Trondheim i Norge. Den är godkänd som S:t Olofsled och uppmärkt med S:t Olofsmärken. Leden ingår i European Cultural Routes.

Läs mer på webbplatsen Pilgrimsleden Göta Älv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I Västerlanda finns en 11 kilometer lång pilgrimsled som går mellan S:t Olofs Källa, Källseröd (nära Thorskogs Slott) och till Västerlanda kyrka. Utmed leden finns ett par rastställen med bord. Det är ingen rundslinga. Denna led ingår inte i Pilgrimsleden Göta Älv, utan sköts av Västerlanda församling, Svenska Kyrkan.

Bohusleden

Genom kommunen går två av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder. Bohusleden är en vildmarksled där etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap. Längs Bohusleden finns iordningställda vindskydd och grillplatser.

Läs mer om Bohusleden på West Sweden Trails webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Växter och djur

Utefter lederna kan du se många olika sorters växter. Tänk på att vårblommorna blåsippa och gullviva är fridlysta. På Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om fridlysta arter i Västra Götalands län.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?