Kulturprojektet STOLT

Svart logga på vit bakgrund. Texten Stolt står med svarta bokstäver och tre händer stäcker sig uppåt.

Kulturskolorna Stenungsund, Tjörn, Orust och Lilla Edet i ett initiativ där vi tillsammans erbjuder kulturaktiviteter. Vi riktar oss till barn, unga och vuxna i åldern 7–26 år med funktionsvariationer. Genom våra STOLT-träffar hoppas vi att fler ska hitta till Kulturskolan och se oss som en aktiv mötesplats. Från och med hösten 2024 ingår även Kungälv och Ale i detta projekt.

STOLT startade 2017 där kulturskolorna i våra fyra kommuner erbjuder alla elever i anpassad grundskola att få möjlighet att prova på olika kulturaktiviteter som vänder sig till dig som vill testa att till exempel spela ukulele, spela teater, lära dig att dansa, måla akvarell, arbeta med keramik, slöjda, måla eller sjunga tillsammans.

Projektet drivs med medel från Kulturrådet och i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan och Språkbussen med stöd från Kulturrådet och Lars Tegemyrs Musikstipendium.

Aktiviteter

När vi träffas på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund har vi oftast två olika grupper. Grupperna träffas parallellt under samma tid med olika aktiviteter. Vi har en gemensam fruktfika för att ses och hänga med varandra. Grupperna delas upp på plats utifrån vilka deltagare som anmält sig.

Klart du ska vara med! Anmäl dig idag!

Alla aktiviteter är helt gratis men du måste anmäla dig. Anmäl dig/ditt barn till ett eller flera tillfällen via mail till ann-marie.myllykangas@sv.se Skriv namn på deltagaren, telefonnummer och vilken aktivitet det gäller.

Förälder och/eller ledsagare deltar

Förälder och/eller ledsagare som stannar kvar i rummet är med i aktiviteten och deltar. Detta för att vi ska skapa så bra förutsättningar som möjligt. Vid frågor kontakta projektledare: annika@sprakbussen.se

Välkommen med din anmälan!

Höstens program är under planering.

STOLT-dagen är lördag 21 september på Sundsby säteri. (10.30-13)

STOLT-dag IVERS DAGBOK
Tjörn

STOLT - Kulturaktiviteter för unga med funktionshinder

En teaterföreställning om Iver, Margareta och Helga på Sundsby Säteri

Teaterföreställningen är interaktiv, det vill säga att alla bjuds in att vara med i den så som att hjälpa till att tvätta, putsa silver leta efter pusselbitar. Tillsammans hjälps vi åt att ta reda på Ivers och Sundsby Säteris historia.

Plats: Sundsby Säteri, Sundsbyvägen 351, Hjälteby

Tid: 10.30 - 13.00

10.30 Samling Sundsby Säteri

11.00–11.45 Teater

11.45–1.30 Fika

12.30–13.00 STOLT-ambassadör

• Det finns tillgänglighetsanpassad toalett och markerad parkering.

• Uteserveringen går bra att sitta vid, men det kan vara svårt att ta sig in i café och byggnader med rullstol eller rullator.


Ledare: Annika Melin och Frida Brandt (i teatergruppen).
Vårdnadshavare/medföljande vuxna ansvarar för deltagarna under denna dagen

Anmälan sker till: ann-marie.myllykangas@sv.se

Vid frågor kontakta: annika@sprakbussen.se

Lördag 19/10 STOLT-lördag på Fregatten (kl 10 - 12)

STOLT - Halloweenpyssel med ljudsaga och disco
Stenungsund

Gör din egna halloweenmask

Vi tillverkar våra egna masker som utsmyckas i halloweentema. Maskerna kan sen användas både under ljudsagan och till discot. I ljudsagan kommer du få vara med och skapa olika ljudeffekter för att skapa spänning i berättelsen. Vi avslutar vår halloweentemadag med ett disco där vi bjuder på popcorn.

Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Tid: 10.00 - 12.00

Ledare: Madelene Holmström och Anna-Bella Sofran

Anmälan sker till: ann-marie.myllykangas@sv.se

Vid frågor kontakta: annika@sprakbussen.se

 

Lördag 16/11 STOLT-lördag på Fregatten (kl 10-12)

STOLT - Gaming
Stenungsund

Kom och prova olika spel.

Det finns en hel värld av olika spelkategorier. Prova på olika typer av spel. Vi kan guida och hjälpa just dig till din favorit typ av spel.

Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Tid: 10.00 - 12.00

Ledare: Kalle Widén och Alexander Rånge

Anmälan sker till: ann-marie.myllykangas@sv.se

Vid frågor kontakta: annika@sprakbussen.se

 

Lördag 7/12 STOLT-lördag på Fregatten (kl 10-12)

STOLT - Sång och spela olika instrument
Stenungsund

Vi sjunger och spelar olika instrument. Mötesplats för unga med funktionsvariation

Idag träffas vi för en dag med mycket musik. Vi sjunger tillsammans och spelar olika instrument. Det blir till exempel djembe och ukulele. Förutom sång och instrument blir det säkert en del rörelseglädje också.

Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Tid: 10.00 – 12.00

Ledare: Ann-Catrine Persson och Eva Elveson

Anmälan sker till: ann-marie.myllykangas@sv.se Länk till annan webbplats.

Save the date: HjärtMello lördag 9 november i Lilla Edet.

Musikstund

Här kan du med funktionsvariationer sjunga och spela olika instrument. Vi lägger stor vikt vid att lyssna in behov och önskemål utifrån varje elev. Lektionerna bedrivs som enskilda lektioner eller i mindre grupper om två elever. I samtal med vårdnadshavare och lärare planerar vi in musikstunden för att veta hur vi bäst ska möta respektive elev. Det krävs inga förkunskaper för att delta. Alla kan göra musik!

STOLT-kör

Här sjunger vi teckensånger och gör kör- och röstövningar. Tillsammans hittar vi sånger att sjunga! Lektionerna ges i musiksalen på Kristinedalskolan i Stenungsund på tisdagar kl 18.00-18.45.
Oklart i dagsläget hur det blir med kören i höst.

En svartvit bild på en ung man framför ett godståg på perrongen i Stenungsund.

Viktor Olsson - STOLT-ambassadör.

STOLT-ambassadör: Viktor Olsson

Vi är väldigt glada att få presentera vår STOLT-ambassadör – Viktor Olsson. Musik
skapar positiva möten!

2015 debuterade den då 22-åriga Viktor Olsson med albumet ”Stenungsund”. Ett album som hyllades av såväl kritiker som lyssnare, med sina texter om att växa upp i en småstad och längtan efter att både stanna kvar och vilja gå vidare.

2020 var kritikerfavoriten Viktor Olsson tillbaka med nya albumet ”Allt jag Ville Säga” som bland annat innehöll hyllade singeln ”Evergreen” som spelas för fullt i P4 och som ingen mindre än Peter LeMarc kallade ”Fantastiskt bra! ”Storslagen på ett innerligt och förtroligt vis”, duetten ”Saknat Dig Nog” med Maria Andersson från Sahara Hotnights, samt hjärtekrossarballaden ”Elin” som Barometern beskrev såhär: ”Elin är en svensk The River”, en vindlande, vansinnigt vacker historia. Både sett till musik och ord. Texten glider sömlöst mellan svenska och engelska. Viktor Olsson sjunger – som vanligt – bättre än någonsin.

Under pandemisomrarna åkte Viktor land och rike kring, på initiativet Trädgårdslive där artister spelat hemma hos privatpersoner i deras trädgårdar. Alla hans spelningar var slutsålda från Bjärred till två utsålda spelningar på Partille Arena, och därefter har Viktor fortsatt spela sig till sin publik som vuxit för varje spelning. Nu jobbar Viktor på ny musik som kommer levereras med samma innerliga känsla som tidigare.

OBS!

Du som har rätt till färdtjänst - du vet väl att du har möjlighet att ta färdtjänst för att komma till STOLT aktiviteterna på Fregatten i Stenungsund.

Vid frågor kontakta Annika Melin, projektledare för STOLT, annika@sprakbussen.se tel. 072-234 31 34.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?