Bli språkvän

Vi söker dig som vill bli språkvän! Att vara språkvän innebär att du har möjlighet att stötta en nyanländ att få en bra start i vår kommun och att snabbare komma in i det svenska samhället. Samtidigt får du inblick i en annan kultur. Genom en frivillig insats, som att bli språkvän och att dela med dig av erfarenheter och kunskaper, kan du bidra till en bättre integration.

Vi söker dig som är öppen och intresserad av att träffa människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte. Du får hjälpa nyanlända att öva svenska och lära dem hur det svenska samhället fungerar. Du behöver inga speciella förkunskaper utan alla kan bli språkvän, såväl unga som äldre. Du kan vara språkvän till en person, ett par, ett kompisgäng eller en familj.

Det är du och den nyanlända som tillsammans bestämmer när ni ska träffas och vad ni vill göra. Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans, ni kan exempelvis:

  • promenera och titta på natur, växter och djur i vår närmiljö
  • äta och fika tillsammans
  • laga mat och baka
  • utöva gemensamma intressen, till exempel kultur, idrott och hantverk
  • prata om likheter och olikheter i era seder och traditioner

Efter att du anmält intresse för att bli språkvän kommer du att kallas till ett gemensamt informationsmöte. Matchning av nyanländ och språkvän sköts av våra kontaktpersoner som du hittar till höger på sidan. Efter matchningen fortsätter ni som har parats ihop att träffas på egen hand.

När du anmält intresse tar vi kontakt med dig. Du kommer att kallas till ett informationsmöte där vi talar om vad som förväntas och vad man kan göra.

Vem kan vara språkvän?

  • Du som bott i kommunen och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund har ingen betydelse) och vill göra en frivillig insats.
  • Du som har intressen som du vill dela och utföra tillsammans med andra.

Språkvän kan vara en person, familj eller i grupp, exempelvis tillsammans med dina arbetskamrater, kompisar eller din förening.

Får jag någon ersättning?

Om ni väljer att göra någon aktivitet som kostar pengar så är det bra om ni har talat med varandra om hur mycket var och en av er är beredd att betala. Tala om ekonomiska begränsningar. Tänk på att undvika alltför dyra aktiviteter. Prata om intressen som förenar er exempelvis arbete, mat, sport, hobby med mera.Kom överens om att var och en betalar för sig.

Vem matchas med vem?

Det är mellan era önskemål, erfarenheter och intressen som styr vem som sammanförs med vem. Oftast matchar vi kvinna med kvinna, man med man, familj med familj och grupp med grupp. I vissa fall mattchas en person med en familj eller grupp.

För att kontakten ska bli givande för alla

1. Gör något tillsammans

Bekanta er gärna med Lilla Edet kommuns olika platser. Förslag på aktiviteter att göra tillsammans kan vara: promenera tillsammans, upptäck närområdet, gå på café, matsäcksutflykt på era favoritställen, gå på bio, utställningar, bibliotek, gör studiebesök på skolan/jobbet/föreningen, utbyt kunskaper, cykla eller träna tillsammans, besök varandra, laga mat ihop med mera.

2. Boka in tider

Planera helst in en eller flera träffar och påminn/prata gärna med varandra inför varje träff med ett kort SMS eller mejl. Rekomendation är att ni planerar in 3 träffar till att börja med.

3. Turas om att ta initiativ till träffar och aktiviteter

För att kontakten ska bli bra för er båda är det viktigt med ömsesidighet.

Uppföljning och avslut

Vi följer upp efter 3-4 månader. Integrationssamordnare Mai Lundell och assistent Mohamad Salloum finns till stöd när som helst under tiden.

Om det inte skulle fungera

Kontakt pågår bara så länge ni båda vill, den är hela tiden frivillig och kravlös. Om er kontakt inte fungerar så är det inget konstigt. Möten mellan människor går inte att förutsäga, men med ett öppet sinne så är det ett gott försök! Vi hjälper till med ett avslut om det skulle behövas.

Intresseanmälan

Kontaktuppgifter * (obligatorisk)
KontaktuppgifterVem är du som vill bli språkvän? * (obligatorisk)
Vem är du som vill bli språkvän?Jag önskar helst bli språkvän för
Jag önskar helst bli språkvän för
Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?