OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Nu är Fuxernaskolans åttondeklassare ute på prao

En person står framför en verktygstavla

Lova Andersson gör sin prao på Auto-Car Lilla Edet.

Äntligen är det dags för årskurs 8 att gå ut på prao. Globala pandemin covid-19 har haft en stor påverkan på oss alla. Nu när det är över fick åttondeklasserna ge sig ut på prao även om det inte var planerat så ifrån första början. Alla elever fick i år en praoplats.

Syftet med prao är att eleverna får uppleva hur det fungerar inom arbetslivet men också få kunskaper inför framtida yrkesval. Kommunen tar emot 22 elever och Edethus tre elever. Ett 70-tal elever praoar inom Lilla Edets kommun och resten utanför såsom Mölndal, Trollhättan, Kållered och Torslanda.

Lova Andersson är en av eleverna från Fuxernaskolan som är ute och praoar vecka 20. Under veckan är hon hos Auto-Car i Lilla Edet där Tobias Johansson handleder henne genom veckan. Auto-Car i Lilla Edet servar och reparerar alla bilmärken och gamla som nya bilar. De tar emot både privatkunder och företagskunder.

På Lovas första dag fick hon göra en reklamposter för företaget som hon senare publicerade på Facebook och hon följde också med Tobias för att lämna en bil. Lova valde Auto-Car främst för att hennes pappa arbetar på verkstaden och att hon spenderade mycket tid där när hon var yngre, så det var ett naturligt val för henne.

- Det är bra att ha med sig kunskaper angående bilar inför framtiden, säger Lova.

Två personer personer står bredvid varandra framför ett garage

Lova Andersson handleds av Tobias Johansson.

Varierande arbetsuppgifter

Handledare Tobias tycker att det är utmärkt att ungdomarna får chansen att testa på arbetslivet för att kunna se en del av hur det kan gå till. Han försöker variera arbetsuppgifterna för Lova så att hon får testa på olika saker som kan göras på verkstaden.

- Vi får se lite vad Lova kan få vara med på för moment. Vi tar det lite allteftersom hur dagen ser ut.

Tobias berättar att Lova får lov att hjälpa till att greja med bilarna när de väl är upplyfta, men vissa lyftmoment kan givetvis vara farliga. Allt går inte att vara med på eftersom man får göra riskbedömningar då verkstadsmiljön ibland är farlig.

Artikeln är skriven av Nashwa Dalawe och Mohadissa Ghulami som praoar på sektor kommunledning.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.