OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Vad händer efter valet?

Hand med valkuvert

Bild: Fialotta Bratt (val.se)

Den preliminära resultatrapporteringen för varje valdistrikt kan du följa på val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När röstningen avslutades på valdagen kl. 20.00 räknade sedan röstmottagarna i varje vallokal rösterna. De förtidsröster som inte hunnit fram till vallokalerna under valdagen räknas en första gång hos kommunerna onsdag 14 september. Denna räkning kallas valnämndens preliminära rösträkning, se information i rutan nedan.

Alla röster som räknats en första gång, antingen i vallokalerna på valnatten eller vid valnämndens preliminära rösträkning på onsdagen, transporteras till Länsstyrelsen. Där räknas rösterna en gång till i den slutliga rösträkningen. Därefter redovisas antal röster för alla partier och även personröster. Efter valresultatet fördelas mandat och antal ledamöter för varje politiskt parti.

Resultatet av räkningen redovisas löpande på val.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där hittar du också en samlad information om det svenska valsystemet.

Valnämndens preliminära rösträkning

Valnämnden i Lilla Edets kommun genomför preliminär rösträkning onsdag 14 september, kl. 9 i Östra Roten, kommunhuset, Järnvägsgatan 12, Lilla Edet. Sluttiden är inte fastställd. Sammanträdet är offentligt.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Kommun och politik

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt