OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Äldre testar VR-glasögon

Salem Hardan, vårdbiträde på Lindkullen, hjälper Allan Martinsson på med VR-glasögonen.

Enligt politiska mål ska Lilla Edets kommun vara digitaliserad 2022. Socialtjänsten eftersträvar att utöka användandet av välfärdsteknik som en del i utvecklingen av verksamheten. Nu får de äldre på äldreboendena Lindkullen, Pilgården och Soläng testa VR-glasögon.

Genom VR-glasögonen kan de äldre få möjlighet att uppleva olika virtuella miljöer. Exempelvis platser i skog och vid hav, både i Sverige och andra delar av världen.

– Syftet är att ge de boende nya upplevelser. Det ger också en möjlighet att hitta nya samtalsämnen och därmed ökad social samvaro. En guldkant på tillvaron. Om man har begränsade möjligheter att röra sig ute i samhället är det här ett väldigt bra alternativ för stimulans och att få nya intryck. Om du inte kan komma ut i världen, kan världen komma till dig, säger Salem Hardan, vårdbiträde på Lindkullen.

VR-glasögon har först testats på Lindkullen under det senaste året och kommer nu att erbjudas även på Soläng och Pilgården.

”Upplevs som otroligt verkligt”

– Tekniken i VR-glasögonen är så välutvecklad att det du ser och hör upplevs som otroligt verkligt. Det gör också att vår hjärna och kropp reagerar på samma sätt som om vi hade upplevt detta på riktigt, säger Salem Hardan medan han hjälper Allan Martinsson, boende på Lindkullen, att sätta på sig VR-glasögonen. Det är andra gången Allan testar. Först ger han sig ut i storskogen.

– Det är mycket fina träd. Där ser det ut som en stor gammal björk och en massa yngre träd. Nu kommer det fjärilar. Blåa och röda. Och så fåglarna kvittrar. Det är nog koltrasten, konstaterar Allan Martinsson medan han vrider på sin rullstol för att utforska sin omgivning.

Vill du också testa VR-glasögon?

Under E-medborgarveckan har du möjlighet att prova VR-glasögon tisdag 11 oktober kl. 10.00-16.30 i Kulturhuset Eden.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.