OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Lansering av barnappen Bibblix på biblioteket

En pojke och en flicka sitter i en soffa och läser på en Ipad. Grafik med bibblix i högra hörnet.

När Barnboksveckan startar måndag 14 november lanserar biblioteket barnappen Bibblix. Bibblix är en helt ny e-tjänst för barn på Lilla Edets bibliotek.

En e-boktjänst utvecklad för barn

Bibblix är en e-boktjänst för barn utvecklad tillsammans med barn. Titlarna är anpassade efter målgruppen 6–12 år, men kan också användas vid högläsning med yngre barn. När man gör en sökning i appen ger den rekommendationer både utifrån intresse och svårighetsgrad och både enklare och svårare titlar föreslås. Tipsen anpassas därmed både till barnens intresse och till läsnivå. I utformningen av appen har målgruppen tröskelläsare prioriterats och med det menas de barn som hamnat lite efter i sin läsning.

— Det är positivt att Lilla Edets bibliotek erbjuder appen Bibblix för barn, det är ett sätt att öka läslusten då vi vet att andelen barn som läser sjunker. Vi hoppas att appen kan vara ett lockande komplement till den fysiska boken, säger Sofia Slottner, bibliotekssamordnare.

De titlar som finns väljs noggrant ut av Bibblix team för att de ska hålla hög kvalitet och utgörs av sådana titlar som barn faktiskt vill läsa.

Tävling när årskurs 5 får besök av bibliotekarier

Under den här veckan besöker barnbibliotekarie och IT-bibliotekarie alla klasser i årskurs 5 i kommunen där de håller en presentation för eleverna om appen och låter dem testa den. Det blir också en tävling där de som deltar har möjlighet att vinna ett pris.

— Det känns väldigt roligt att kunna öka tillgängligheten till utbudet av barnlitteratur på biblioteket och samtidigt erbjuda ett alternativ för de barn som inte lockas av det traditionella tryckta bokformatet, säger Karin Jersler, barn- och ungdomsbibliotekarie.

Ladda ner appen med ditt bibliotekskort

Bibblix laddar du ner i App Store eller Google Play. Som användare betalar du aldrig för att använda appen eller för att låna, men du behöver ett lånekort från biblioteket med en tillhörande pinkod.

Du kan göra max fem lån i veckan i Bibblix och lånetiden är 28 dagar.

Läs mer om appen Bibblix och Barnboksveckan på Lilla Edets bibliotek. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.