OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Ett händelserikt år i backspegeln för Kulturhuset Eden

Kollage av bilder med tema musik, konst, framträdanden, dans

Förra året var ett händelserikt år för Kulturhuset Eden. Efter pandemin förra vintern öppnade Kulturhuset åter upp med aktiviteter under våren – och det anordnades mycket!

Det blev bland annat nationaldagsfirande och allsångskvällar i Ströms slottspark, spännande föreläsningar med bland annat författaren och historikern Dick Harrison, författaren Lars Wilderäng, och stand-up med komikern Tomas Pettersson. Det har också varit kulturlördagar, musikcaféer och valborgsfirande, för att nämna några axplock.

— Vi har haft ett väldigt händelserikt år – 2022 blev ett nystartsår för Kulturhuset Eden. Alla verksamheter hos oss har blommat ut på olika sätt. Vi är glada och stolta över allt som hänt under det gångna året, men vi är samtidigt ganska unga i vår organisation och har mycket vi vill utveckla framåt, berättar kulturchef Marit Foss Fredriksson.

Samverkan en framgångsfaktor

En del av evenemangen har skett i samarbete med föreningar i kommunen och andra samarbetspartners, som till exempel Lödöse museum, Vuxenskolan eller ABF.

— När vi samverkar så ser vi att det ger ett stort gensvar som drar publik. Det är jättekul att se och vi kommer att arbeta för att samverka ännu mer framåt, säger Jan Sjölund, verksamhetsutvecklare, kulturenheten.

Under året anställdes också en föreningsutvecklare som stöttar föreningslivet på olika sätt. Föreningsutvecklaren stödjer också föreningarna i samarbeten och kontakter med kommunen, vilket bäddar för smidiga samverkansformer.

Beslut om avgiftsfri Kulturskola

Under 2022 fattades beslut om att Kulturskolan blir avgiftsfri för alla under 20 år från 1 januari 2023. En av grundtankarna med att göra Kulturskolan avgiftsfri var att skapa möjlighet för fler barn och unga att kunna få en aktiv och meningsfull fritid. Det är också något som gett effekt – det är fler sökande till Kulturskolans kurser under vårterminen 2023 än tidigare och fler extragrupper har startats upp eftersom kurser har blivit fullbokade.

Kulturstrategi

En kulturstrategi antogs också under året. Avsikten med strategin är att synliggöra kommunens förhållningssätt i kulturfrågor samt att prioritera viktiga områden i kulturutvecklingen och i Lilla Edets kulturpolitik. Kulturstrategin är en konkretisering av visionen och ska ge ledning och peka ut handlingsriktningar och prioriterade områden.

Mycket trevligt i sikte framåt!

Under 2023 kan vi bland annat se fram emot fler härliga allsångskvällar, som också inleds med allsång för barn och barn med funktionsvariationer där rytmik är ett inslag. Såklart blir det också valborgs- och nationaldagsfirande och mycket mer därtill.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Uppleva och göra

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt