OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Tingbergsskolans klass 2 deltog i ett digitalt författarbesök

Fyra barn sitter i en soffa med två böcker framför sig. De ler in i kameran och en tjej har en röd mask på sig.

Laura, Elis, Benjamin och Melissa gillar Handbok för superhjältar. De går i klass 2 på Tingbergsskolan.

I tisdags fick eleverna i Tingbergsskolan 2 A-B delta i ett digitalt författarbesök av Elias Wåhlund som tillsammans med sin fru Agnes Wåhlund har skapat böckerna i serien Handbok för superhjältar.

Elias står för texterna och Agnes för illustrationerna. Eleverna har läst boken som högläsning i klassrummet och Carina Andersson, skolbibliotekarie, som arrangerade författarbesöket tillsammans med klasslärarna, berättar att många elever också har läst böckerna hemma.

— Handbok för superhjältar är en sådan bok som är utlånad i skolbiblioteket hela tiden. Så som den är gjord, med kombinationen av ett spännande innehåll och härliga illustrationer, så är den verkligen som gjord att bli populär bland barnen, berättar Carina.

Knyter an till skolans värdegrundsarbete

Boken tar också upp ämnen som utanförskap och mobbing. I handlingen utsätts bokens huvudperson, Lisa, för mobbing, tills hon en dag finner en handbok för superhjältar på biblioteket. Genom handboken påbörjar Lisa sin resa mot att bli superhjälten Röda Masken med förmågor som att kunna tala med djuren och flyga. Hennes vardag förändras från mobbning, osäkerhet och utanförskap till superhjältestudier och med mängder av fiender att besegra. Hennes nyfunna styrkor hjälper henne också att bemöta och bearbeta sin sociala situation.

— Boken tar upp ämnen som knyter an till skolans värdegrundsarbete och som vi också kan baka in i undervisningen på ett fint sätt. Det främjar också vårt politiska mål om att öka barns läsförståelse. Och eleverna gillar verkligen den här serien, säger Carina Andersson.

Eleverna ställde frågor

Under det digitala författarbesöket fick eleverna ställa frågor till Elias Wåhlund. Hur blir man författare? Hur lång tid tar det att skriva ett kapitel i en bok? Och kommer det att bli fler böcker? Så löd några av frågorna. Snart kommer bok åtta i serien ut, och författarna lovade att fler böcker även kommer framöver.

Laura, Elis, Benjamin och Melissa på bilden ovan gillar Handbok för superhjältar.

— Vi läser mycket och har tystläsning i vår klass tio minuter varje dag. Och ett litet bibliotek i klassrummet, berättar Benjamin.

Laura, som gjort sin mask själv (likadan som Röda Maskens, så klart) fyller i:

— Vi har högläsning också, när läraren läser.

— Handbok för superhjältar slutar så spännande efter varje kapitel, därför vill jag fortsätta läsa den. Om jag hade en superkraft, så skulle jag vilja att det var att kunna trolla fram anden i lampan som ger önskningar, säger Elis.

Carina Andersson står framför klassen framme vid tavlan.

Carina Andersson, skolbibliotekarie, arrangerade författarbesöket tillsammans med klasslärarna.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt