OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Feriearbetare på stadsmiljöenheten hjälper till att röja bort invasiva arter

En ungdom och en kvinna står med skog och bladverk bakom ryggen. De håller i jättebalsaminer.

Molly feriearbetar på stadsmiljöenheten med Anna Tauson som handledare. (Till vänster, Molly, och till höger, Anna Tauson.)

Under några veckor är nu feriearbetare som är mellan 16-18 år ute på privata företag i kommunen och i kommunens olika verksamheter för att feriearbeta.

På kommunens stadsmiljöenhet finns tre feriearbetande ungdomar. Arbetsuppgifterna är blandade, men det blir mycket utomhusarbete och i dag hjälper de till att plocka bort den invasiva växtarten jättebalsamin längs en bäck på Ström.

— Jättebalsaminen kväver ut andra växter som växer runt om och breder ut sig på stora ytor. Nu försöker vi bli av med jättebalsaminen här och det är värdefullt att få feriearbetarnas hjälp med sysslor som denna nu under sommaren, berättar kommunekolog Anna Tauson.

Hittills har feriearbetarna rensat ogräs på en anlagd äng i Lödöse, krattat hö efter en kurs i att slå med lie och längre fram i veckan väntar arbete med att märka upp vandringsleder.

En bra möjlighet

Feriearbetarna Molly, Aleksandra och Eskil tycker att det är bra att kunna jobba och tjäna pengar. Det är också skönt att kunna arbeta ute på sommaren, berättar de. Varken Molly eller Aleksandra har haft feriearbete eller sommarjobb tidigare, men Eskil har tidigare erfarenhet av feriearbete på Fuxernaskolan som vaktmästare.

— Det är bra att ha feriejobb, men det är också hårt arbete, speciellt när vi gick med grep och grävde på ängen när det var varmt ute, säger Aleksandra.

— Man får pausa och dricka mycket vatten, svarar Anna Tauson. Men ni gör stor skillnad - vi behöver lägga tiden med att dra upp plantor just så här, så att de inte sår nya frön som får sätta sig i jorden. Och så är det ju bra att få se och lära sig hur det kan vara på olika arbetsplatser.

Artikeln är skriven av Gustaf Silfverstrand och Mariam Ibrahimi som feriearbetar på sektor kommunledning i Lilla Edets kommun.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • Översiktsvy som visar byggnader, buskar och vatten.
  • Midsommarstång mot blå himmel