OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Vissa toaletter på hög- och mellanstadieskolor utrustas med automater med mensskydd

Fyra elever, tjejer, i årskurs nio inne på en toalett med en automat i mitten.

Alva Rexmo, Nova Hellersjö, Saga Lindblad och Ester Lindblad i årskurs 9C på Fuxernaskolan tycker att det är jättebra att en automat med mensskydd kommit upp på deras skola.

Nu menssäkras några av toaletterna ute på kommunens högstadie- och mellanstadieskolor.

Yvonne Jansson Sandberg, rektor vuxenutbildningen, har hållit ihop projektet hos kommunen:

— Vi fick ett uppdrag från bildningsnämnden att utreda behovet av menssäkrade toaletter på hög- och mellanstadieskolorna och fullmäktige var helt eniga om att det är något vi ska ha, berättar Yvonne Jansson Sandberg.

I dagarna utrustas nu Fuxernaskolans högstadium, samtliga mellanstadieskolor och den anpassade grundskolan i Lilla Edets kommun med automater som innehåller mensskydd på någon av respektive skolas toaletter. Eleverna har varit delaktiga i arbetet genom fokusgrupper och elevråd.

— Tidigare har vi kunnat hämta mensskydd och tamponger hos ungdomscoacherna eller hos skolsköterskan, men det är ju klart mycket bättre att det redan finns tillgängligt inne på en toalett, säger Nova Hellersjö som går i nian på Fuxernaskolan.

Automaterna har tidsspärr

Automaterna fungerar så att man med en knapptryckning matar ut produkten ur maskinen. En tidsspärr hindrar från att alla produkter ska kunna matas ut på samma gång och det måste gå en stund mellan knapptryckningarna.

— De här automaterna är jättebra, så klart. Vi hoppas på att vi kan få upp en automat till på en toalett i en annan del av skolan också med tiden, säger Ester Lindblad, elev i årskurs nio på Fuxernaskolan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Stor gäng med människor framför kameran i en mässhall.
  • Fem personer ler in i kameran. De står i en gårdsbutik och en kvinna i mitten håller i ett diplom.

  • Företagsbesök hos Ehrenhofers Gård AB

    I onsdags besökte kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen Ehrenhofers Gård AB i Lödöse. Företagsbesök är en del av den pågående Näring...
  • Fyra personer ler in i kameran. De två kvinnorna i mitten håller ett diplom och den ena håller i en liten hund.

  • Företagsbesök hos Style By Katinka

    Nu pågår Näringslivsveckan. Då passar kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen på att besöka lokala företag för att samtala kring bland...