Framtidskoll - alla åttondeklassare fick besök av Ung Företagsamhet, Swedbank och näringslivet

Fem personer står i en trappa och ler mot kameran.

Alla kommunens åttondeklassare fick ta del av Framtidskoll. Från vänster: överst Oskar Hanson Ung Företagsamhet, nere Kajsa Jernqvist näringslivsutvecklare Lilla Edets kommun, Mesut Inci Swedbank, Julia Färjhage kommunalråd Lilla Edets kommun och Stephanie Säll Ung Företagsamhet.

Under en halvdag den här veckan fick alla kommunens åttondeklassare i Fuxernaskolan ny kunskap kring entreprenörskap, utbildning, jobb och privatekonomi med Framtidskoll, ett samarbete mellan Fuxernaskolan, Ung Företagsamhet, UF, Swedbank och näringslivet.

Åttondeklassarna fick lyssna och delta i samtal under tre pass som handlade om entreprenörskap, privatekonomi och arbetsliv. Syftet med konceptet Framtidskoll är att förbereda eleverna för de vägval som stundar dem längre fram. Från Ung Företagsamhet medverkade Stephanie Säll och Oskar Hanson som bland annat berättade om kända ansikten bakom framgångsrika företag i Sverige och om bra idéer som kommit ur UF-företag som startats av gymnasieungdomar. Ofta skapas de bästa produkterna eller tjänsterna ur ett behov och någon hittar en kreativ lösning.

— Det handlar om att se möjligheterna, göra något bra av dem och om att våga satsa på sin idé. Ni har möjligheten att bli vad ni vill och lyckas bra, bara ni utgår från det ni gillar och är intresserade av, sade Stephanie till eleverna.

Fick inblick i både ekonomi och företagande

På plats från Swedbank fanns Mesut Inci som talade med eleverna om hur man sköter sin privatekonomi, vikten av att göra en budget och lägga upp mål för sitt sparande. Han gick också igenom begrepp som ränta, amortering och ekonomisk buffert och gav eleverna lite goda råd på vägen, som att inte gå i fällan och ta SMS-lån och hur man skyddar sig mot bedrägerier.

Richard Cander som driver Färgburken och Cander Fastighetsservice AB i Lilla Edet medverkade från näringslivshåll och berättade om sina erfarenheter som egen företagare och om den resa han har gjort för att bygga upp sin verksamhet.

Fuxernaskolan förberedde åttondeklassarna på Framtidskoll under två lektioner där studie- och yrkesvägledare Ann-Katrin Johannsson arbetade med temana självkännedom och karriärval och UF:s material användes. Samverkan med UF är också en del av Fuxernaskolans arbete mot en högre måluppfyllelse.

Julia Färjhage, kommunstyrelsens ordförande, var också på plats.

— Företagande är så viktigt eftersom det bär upp vår välfärd. Det höjer också servicenivån i samhället att det finns många företag som skapar ett utbud av varor och tjänster. Det är viktigt att visa unga att företagande är en väg man kan välja att gå i arbetslivet sedan.

I linje med det näringslivsstrategiska programmet

Att haka på konceptet Framtidskoll ligger också i linje med Lilla Edets kommuns näringslivsstrategiska program.

— Samarbete mellan skola och näringsliv finns med som en punkt i programmet. Det här är första gången vi arbetar med Framtidskoll mot skolan i Lilla Edet och jag hoppas att det här kan bli en återkommande punkt, säger näringslivsutvecklare Kajsa Jernqvist.

Läs mer om Ung Företagsamhet och Framtidskoll på UFs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Lila orkidee med två fjärilar på. I bakgrunden grönt gräs.
  • Tvåvåningshus med trädgård där några människor vistas
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet