Hyllad film med syskonpar från Lilla Edet valdes ut av fritidsgården Kosmos elever som sportlovsbio

Två tonåringar ler in i kameran, en flicka och en pojke. De håller i blombuketter.

Jwan Alqatami och Khaled Alqatami från Lilla Edet har roller i filmen Exodus, som visades under sportlovet. De var speciellt inbjudna och uppvaktades med blommor vid premiärvisningen i Lilla Edet.

Under sportlovet arrangerade fritidsgården Kosmos filmvisning i biosalongen på Kulturhuset Eden. Eleverna hade själva valt ut filmen; Exodus, en modern road-movie som handlar om flyktingvågen. Speciellt inbjudna till filmvisningen var också två av skådespelarna som medverkade i filmen, Jwan Alqatami och Khaled Alqatami som är syskon och som bor och har vuxit upp i Lilla Edet.

Till vardags går Jwan, 13 år, på Nya Skolan i Lilla Edet och Khaled, 19 år, studerar i Trollhättan.

Jwan spelar en av huvudrollerna i filmen, en flicka vid namn Amal, som vi får följa under hela filmen i sitt sökande efter sina föräldrar och syskon efter att de flytt från krigets Syrien. Längs vägen möter Amal människosmugglaren Sam och en vänskap utvecklas mellan den positiva och frågvisa Amal och den cyniske Sam. Khaled spelar rollen som Waleed, en 18-årig kille som Amal möter i ett flyktingläger under sin resa.

Exodus hade premiär förra året och inledde då Göteborg Filmfestival. Filmen har även vunnit framgångar internationellt, bland annat i Italien, Grekland och i USA. I Sverige var Exodus guldbaggenominerad i flera kategorier. Den har visats på bio och på SVT play och inom kort kommer filmen att kunna ses på Netflix.

Khaled har skådespelat tidigare och Jwan gjorde sin första roll

Khaled har skådespelat förr och har medverkat i flera TV-serier i Jordanien, där familjen har sina rötter. För Jwan var rollen som Amal hennes första någonsin.

— Jag fick provfilma i Stockholm – och fick rollen! Det var nya inspelningsplatser och mycket folk omkring oss varje dag, det var jättekul och väldigt spännande, så klart. Vi spelade in nästan allt i Grekland under tre sommarmånader. Bara de sista scenerna är inspelade i Göteborg, berättar Jwan.

Khaled kunde ge sin syster en del tips och råd kring skådespeleri på vägen.

— Det var så klart tryggt att vi hade varandra där när vi spelade in, min syster var ju yngre också. Nu fyller hon tretton, men när vi spelade in var hon bara tio år, berättar Khaled.

— Jag fick jättemycket tips och Khaled hjälpte mig massor, säger Jwan.

Roligt och annorlunda att se filmen visas på hemmaplan

Hur kändes det då att se sig själv på filmduken på hemmaplan, i Lilla Edet?

— Vi har ju vuxit upp med den här bion i det här huset och sett filmer här. Så det är klart det känns lite speciellt och kul, berättar Khaled.

— Jag känner många som satt i publiken här i kväll, så det kändes både roligt och lite konstigt. Men mest kul, berättar Jwan.

Framtidsplaner

På frågan om vi får se dem något mer på vita duken framöver berättar de att de för tillfället lägger mycket tid på skola och studier.

— Vi har fått lite förfrågningar, men sagt att vi måste satsa på skola och studier först. Ska vi göra några roller framåt, så får det nog bli under sommarmånaderna när vi är lediga i så fall, berättar Khaled.

Vi önskar Jwan och Khaled lycka till med både skådespeleriet och studierna i framtiden!

Läs mer om filmen Exodus och se trailer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Stor gäng med människor framför kameran i en mässhall.
  • Fem personer ler in i kameran. De står i en gårdsbutik och en kvinna i mitten håller i ett diplom.

  • Företagsbesök hos Ehrenhofers Gård AB

    I onsdags besökte kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen Ehrenhofers Gård AB i Lödöse. Företagsbesök är en del av den pågående Näring...
  • Fyra personer ler in i kameran. De två kvinnorna i mitten håller ett diplom och den ena håller i en liten hund.

  • Företagsbesök hos Style By Katinka

    Nu pågår Näringslivsveckan. Då passar kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen på att besöka lokala företag för att samtala kring bland...