Arkeologisk förstudie genomförd på Lödöse torg

Närbild ovanifrån på person som gräver i jorden

Bild: Freepik

Kommunen har under flera år arbetat med planerna för en ombyggnation av Lödöse torg. 2019 fördes medborgardialog där kommuninvånare fick tycka till om vad de tyckte var viktigt att det skulle finnas på torget. Utifrån den dialogen har ett gestaltningsförslag och därefter en projektering genomförts.

Under vecka 20 genomfördes en arkeologisk förstudie på platsen. Förstudien utfördes av arkeologer från Lödöse museum och rapporten blir klar i slutet av juni.

– De preliminära uppgifter, utifrån förstudien, vi fått till oss har gjort att vi behövt anpassa den nya utformningen av torget för att eventuella utgrävningar inte ska bli för omfattande. Vi skickar nu in en ansökan till länsstyrelsen, för ett godkännande av ombyggnationens upplägg. Beroende på deras svar kan ytterligare förändringar i torgets utformning behöva göras. Planen är i dagsläget att ombyggnationen ska starta under hösten, men länsstyrelsens beslut kan även påverka tidplanen, säger Anna Berlin, chef stadsmiljöenheten.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Många personer sitter vid ett långbord utomhus i solen. Tallrikar och glas kvar på bordet.
  • Flygbild som visar ett klippt gångstråk i naturen intill en å.
  • Två killar i halvbild som håller i växter.

  • Intensiv bekämpning av jättebalsamin

    Nu inleds årets bekämpning av den invasiva främmande växten jättebalsamin på kommunens egna fastigheter. Stadsmiljöenheten med kommunekolog ...