OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Företagsbesök hos Wäxthuset, Älvbacken B&B och Cander Bemanning

4 personer står på rad inne i ett växthus omgivna av olika blommor. Person nummer tre från vänster håller i ett diplom.

Hos Wäxthuset. Från vänster på bild: handelsutvecklare Ylva Laudon, kommunalråd Mona Burås Dieng, Wäxthusets Maria Pålsson och kommunalråd Julia Färjhage.

Att företag trivs i Lilla Edets kommun är viktigt. Därför verkar kommunen och FöretagsCentrum Lilla Edet för ett så bra företagsklimat som möjligt, så att företag vill etablera sig i vår kommun och har goda förutsättningar att bedriva sin verksamhet och växa. För att förstå företagarnas villkor och vardag genomför politiker och tjänstemän besök ute hos företag. Denna gång får du bekanta dig med Wäxthuset, Älvbacken B & B och Cander Bemanning.

Wäxthuset

Wäxthuset i Lilla Edet har funnits i drygt 20 år och är en plats för mycket inspiration. Utbudet är stort med allt från växter, fruktträd, snittblommor, gödning, jord, krukor och fröer till heminredning. Maria Pålsson och hennes familj drev tidigare handelsträdgård i Upphärad, så familjen sitter på en lång och bred erfarenhet.

Wäxthuset har nyligen investerat i ett antal solpaneler som framöver kommer att sänka förbrukningen av el rejält. Under företagsbesöket samtalade vi bland annat om priserna på transporter, de ökade kostnaderna för inköp, utmaningarna med att hitta rätt personal och kontakterna med kommunen.

Tre snabba frågor till Maria Pålsson:

Vad har ni på gång just nu?
— Vår härliga vårruch som vi alltid ser fram emot!

Hur ser du på framtiden för ditt företag i Lilla Edet?
— Jag hoppas att folk fortsatt vill odla och ha fint i sina trädgårdar och hus, och att vi kan fortsätta att serva våra kunder med fina produkter.

Vad har du för motto?
— Det bästa i livet har inte hänt dig än!

4 personer står på rad framför en skylt med texten Älvbacken B&B. Person nummer två från vänster håller i en hund och ett diplom.

Hos Älvbacken B&B. Från vänster: kommunalråd Mona Burås Dieng, Anette Lengstrand, kommunalråd Julia Färjhage och handelsutvecklare Ylva Laudon.

Älvbacken B & B

Älvbacken är ett personligt bed & breakfast som ligger i Västerlanda med storslagen utsikt alldeles vid Göta älv. Anette Lengstrand tog emot oss och bjöd på fika och en pratstund i köket om företaget och framtidsplanerna. Under ett år har Älvbacken B&B ungefär 1200 gästnätter och alla fem rummen är fullbokade under sommartid. Anette bjöd också på en rundtur i några av rummen hon hyr ut – alla rum har sin egen touch, charm och personlighet och inredningen är väl genomtänkt.

Tre snabba frågor till Anette:

Vad har du på gång just nu?
— Just nu är allt fokus på skötsel och underhåll av det som byggts upp och att på ett bra sätt ta hand om sommarens kunder. Kalendern ser bra ut inför säsong med många fullbokade perioder!

Hur ser du på framtiden för ditt företag i Lilla Edet?
— Framtiden ser jag positivt på eftersom jag har mycket nöjda och återkommande boendegäster från hela världen.

Vad har du för motto?
— Mottot är att erbjuda ett prisvärt och familjärt boende i vacker miljö.

Bild på en datorskärm under ett pågående videomöte. 5 personer syns delta på mötet och alla ler stort.

Digitalt företagsbesök med Cander Bemanning. Kommunalråden Julia Färjhage och Mona Burås Dieng (ovan i bild) och Företagscentrums Ylva Laudon och Kajsa Jernqvist mötte Richard Cander (nedan i bild).

Cander Bemanning

För två år sedan startade Cander Bemanning som drivs av Richard och Jonna Cander. Framför allt tar de uppdrag med inriktningen fastighetsskötsel, som till exempel enklare underhåll, trädgårdsskötsel och snöskottning men också städ- och bygguppdrag. Cander Bemanning utför även tjänster för andra företag, till exempel utkörning av mat för ICA Boström. Under besöket pratade vi om vikten av kontaktnät, samarbetet med Arbetsförmedlingen och Lilla Edets kommuns arbetsmarknadsenhet, köpet av Färgburken och företagets framtidsplaner.

Tre snabba frågor till Richard och Jonna:

Vad har ni på gång just nu?
— Det är högtryck och vi plockar hem nya affärer hela tiden. Det är ett skrikande behov efter våra tjänster inom städ, bygg och fastighetsskötsel. Nu är vi tio heltidsanställda och minst lika många timvikarier. Som en helhetsleverantör till hyresvärdar och bostadsrättsföreningar är efterfrågan väldigt hög. Nu när vi går mot semestertider växer vikariebehovet alltmer hos våra kunder och det kommer nya förfrågningar varje vecka.

Hur ser ni på framtiden för ert företag i Lilla Edet?
— Bemanningsdelen är väldigt positiv, vi växer vidare och har i dag nästan alla våra kunder inom kommungränsen. Men i takt med att efterfrågan ökar tar vi även fler kunder utanför kommunen, vilket möjliggör fortsatt expansion. Vi börjar nu att växa ur våra lokaler och det gör att vi snart behöver leta efter större lokaler eller byggbar mark. Planen framåt är inte helt bestämd - vi har ett ganska opportunistiskt förhållningssätt, så vi får se vad som dyker upp!

Vad är favoritmottot?
— Istället för att ”jag kan inte” gillar jag bättre ”jag har bara inte lärt mig än", men det bästa mottot är nog "allt är möjligt".

Företagare?

Vill du ochså ta emot ett företagsbesök på ditt företag?

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.