OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Eleverna i årskurs 3–6 på Strömsskolan har gjort det igen - nytt rekord i majblommeförsäljning

Fyra lärare och fyra elever står uppradade på två rader med ansiktet mot kameran. Eleverna håller i varsitt diplom.

Från vänster: Ingrid Antonsson, ordförande i Majblommeföreningen Hjärtum-Västerlanda, Elin Törneland åk 3, Tanja Bengtsson åk 3, Ebbe Granqvist åk 3, Theo Määtä åk 3. Bakom eleverna från vänster: Maria Georgiou Ekberg, ansvarig på Strömsskolan för Majblomman och sekreterare i föreningen, Margot Färjhage, kassör i föreningen, Siw Fors, ledamot och IT-ansvarig i föreningen.

Eleverna på Strömsskolan säljer alltid majblommor och de gör det med stor framgång. Årets försäljning genererade hela 130 563 kronor - pengar som till stor del kommer familjer i närområdet till godo.

Innan pandemin brukade majblommeförsäljningen ligga runt cirka 50–60 000 kronor. Förra året sålde eleverna för närmare 75 000 kronor trots att försäljningen då gjordes via webshoppar på grund av pandemin. I år har barnen åter kunnat sälja även på traditionellt sätt och då lyckas de göra ett nytt rekord med drygt 130 000 insamlade kronor. Förra årets rekord slog de redan första veckan - fantastiskt bra jobbat! Det är pengar som till stor del kommer familjer i närområdet till godo.

Maria Georgiou Ekberg är lärare på Strömskolan och också engagerad i majblommekretsen Hjärtum- Ström-Västerlanda:

— Strömsskolans elever har även i år gjort en helt otrolig försäljning. Det är ännu ett rekord på 130 563 kronor. 60 procent av försäljningspengarna kommer alla barn under 18 år som bor i Hjärtum, Ström och Västerlanda ha möjlighet att ta del av om behovet finns. Vi vill ha hjälp med att sprida Majblommans syfte - att dela ut ekonomiskt stöd till familjer där pengarna inte räcker till. Det kanske är till en jacka, ett par fotbollskor eller avgiften till fritidsaktiviteter. Sök bidrag hos oss i Majblomman. Ansökningsblanketter finns på Majblomman.se och vi har även en lokal Facebook-sida där man kan ställa frågor till oss i styrelsen i Majblommeföreningen Hjärtum-Västerlanda.

Maria tror att viljan att köpa majblomman också var extra stor i år och man vill hjälpa till att bidra med det man kan när världsläget känns dystert och medvetenheten att många har det svårt är stor.

Pengar även till klasskassan

I år har 95 elever sålt majblommor på Strömsskolan. 10 procent av försäljningsvärdet får den som säljer själv behålla och 10 procent går till klasskassan, där pengarna används för till exempel klassresor eller andra trevliga aktiviteter tillsammans med klassen.

Om Majblomman

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Majblomman ger barn i Sverige stöd genom att dela ut ekonomiska medel, påverka beslut och finansiera forskning.

Barnkonventionen är grunden för Majblommans arbete. Barnkonventionen säger bland annat att alla barn har rätt till skälig levnadsstandard med bostad, kläder och mat samt att barn har rätt till utbildning som är kostnadsfri och tillgänglig. Barn har också rätt till lek, vila och fritid och allt detta verkar Majblomman för.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt