OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Feriearbetare på fritidsgården Kosmos hjälper till att ordna sommaraktiviteter för unga

Tre personer i svarta tröjor med Lilla Edet kommuns logga på bröstet sitter bredvid varandra

Kosmos feriearbetare hjälper till med sommaraktiviteterna för unga. Från vänster: Nemo Kindgren, Liam Hellersjö och Ellen Karlsson.

Under några veckor är nu feriearbetare ute i kommunens verksamheter. 52 ungdomar födda 2004-2005 arbetar just nu ute i kommunens verksamheter som vården, förskolorna, bibliotek, Kulturhuset Eden, fritidsgården Kosmos, ferieskola och arbetsmarknadsenheten.

På Kosmos feriearbetar just nu tre ungdomar, Nemo Kindgren, Ellen Karlsson och Liam Hellersjö.

— Det är väldigt bra med feriearbete på Kosmos där vi får hänga med ungdomarna, stå i cafét och ge förslag på aktiviteter som kan ske under sommaren. Arbetet är lugnt och man ser alltid fram emot att åka dit, berättar Ellen och Nemo.

En bra möjlighet

Varken Ellen eller Nemo har haft några tidigare feriearbeten eller sommarjobb, de ser detta som en bra möjlighet som kommunen erbjuder. Ellen säger att hon och Nemo inte känner varandra sedan tidigare utan bara sett varandra i skolan. Ungdomscoachen Elisabeth “Bettan” Persson nämner att feriearbete är ett bra sätt att lära känna nya människor som man annars inte hade pratat med.

— I år kommer vi ha totalt fem sommararbetande ungdomar. Det jag tycker är så bra med feriearbete på Kosmos är att vi ungdomscoacher får se saker ur ungdomarnas ögon, säger Bettan.

Kosmos sommaraktiviteter

Det anordnas aktiviteter som till exempel frisbeegolf, höghöjdsbana och paddelutflykt med övernattning. Information om aktiviteterna och hur man anmäler sig går i år ut via Ung i Lilla Edets sociala medier; Facebook och Instagram. Alla aktiviteter är gratis eftersom alla ska ha möjlighet att delta.

Även Kosmos besökare på fritiden har möjlighet att påverka vilka aktiviteter som anordnas.Christian Millegård som också arbetar som ungdomscoach berättar att ungdomar kan höra av sig via sociala medier eller i verkligheten om det finns någon önskad aktivitet, det kan variera från större utflykter till mindre dagsaktiviteter såsom filmmaraton och sportturneringar.

Aktiviteterna uppskattas av både målgruppen och vårdnadshavare. En utav ungdomscoacherna, Ali Al-Habobi, säger att många vuxna hör av sig främst via Instagram och Facebook för att visa tacksamhet över det de gör för de unga.

Artikeln är skriven av sektor kommulednings feriearbetare Ellen Turäng och Rose-Marie Rund.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt