OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Företagsbesök hos Electrolux Filter i Nygård

Fyra personer står uppradade bredvid varandra på en parkeringsplats. Den andra personen från vänster håller i en blomma och den tredje personen från vänster håller i ett diplom.

Från vänster: Mona Burås Dieng, oppositionsråd, Maria Larsson, fabrikschef, Julia Färjhage, kommunalråd och Elisabeth Linderoth, kommunchef.

Nyligen var kommunalråden Julia Färjhage och Mona Burås Dieng, kommunchef Elisabeth Linderoth och Företagscentrum på företagsbesök hos Electrolux Filter i Nygård. En solig förmiddag mötte fabrikschef Maria Larsson dem utanför anläggningen.

– Vi har ett jättebra läge här i Nygård. Det är nära till motorväg, hamn och flygplats, vilket gör det mycket smidigt att verka här. Vi har alla fördelar med småskalighet i en internationellt gynnsam miljö, säger Maria Larsson.

Produkterna, dammsugarpåsar, levereras till hela världen. Anläggningen i Nygård är en av Electroluxkoncernens mest lönsamma fabriker i världen. Tillverkningsprocessen är helt automatiserad och personalen gör slutkontrollen. Maskinerna är också konstruerade av den egna personalen på plats i Nygård, vilket är unikt för branschen.

Under pandemin blev materialet i dammsugarpåsarna godkända för tillverkning av andningsskydd, och i Nygård producerades då 1,6 miljoner andningsskydd.

Hållbar process

Electroluxfabriken i Nygård brinner för hållbarhet. Spillet i fabriken återvinns och går till Stena Recycling och blir nya produkter. Electrolux Filter har också satsat stort på solenergi och 872 solpaneler genererar energi på fabrikens tak. Under åren 2008–2022 har företaget sänkt sin energiåtgång med 63 procent, bland annat genom solpanelerna och även bergvärme. Företagets ISO-certifiering samt miljö- och kvalitetsledningssystem är självklara delar som ingår i hållbarhetsarbetet.

– Det finns så många möjligheter för oss på en global marknad. Vi har kapacitet att öka tillverkningen, priset på vår produkt är fördelaktigt och vår insyn i säljledet påverkar positivt. Största utmaningen för oss är dammsugare utan dammsugarpåse. Ungefär hälften av alla dammsugare har påse och av den totala marknaden har Electrolux idag 15 procent. Så här finns marknadsandelar att ta, säger Maria och fortsätter:

– Det är dock en tuff råvarumarknad med prisökningar på 15–20 procent, hög inflation, två års pandemi och dessutom ett krig i Europa. Vi behöver hålla ut. Marknaden kommer att stabiliseras och framgångsrika bolag som vilar på personalengagemang och hållbarhet blir vinnare.

Maria Larsson framhåller att den största framgångsfaktorn är personalen:

– De är nyckeln till fabrikens framgång. De väljer att stanna kvar och har långa anställningstider vilket är en otrolig konkurrensfördel då det borgar för en hög kompetens. Vi tycker att det är ett extra plus att så många av de anställda bor i Lilla Edets kommun.

Fyra personer står och pratar inne i en fabrik

Företagsbesöket avslutades med en rundvandring i fabriken under guidning av Niclas Andersson (höger i bild).

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • Översiktsvy som visar byggnader, buskar och vatten.
  • Midsommarstång mot blå himmel