OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Företagsbesök: Kärra Mellomgård

Från vänster: Kommunalråden Mona Burås Dieng och Julia Färjhage, Tina Åkesson och Kajsa Jernqvist, Näringslivsutvecklare. De står i kostallet med kossorna bakom sig.

Från vänster: Kommunalråden Mona Burås Dieng och Julia Färjhage, Tina Åkesson och Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare.

I slutet av året var representanter för Företagscentrum och Lilla Edets kommun på företagsbesök hos Tina Åkesson på Kärra Mellomgård.

Gården är Tinas make Hans barndomshem som de tog över 1995. Då hade gården legat obrukad i några år.

— I början hade vi inga djur. Vi odlade spannmål, ärtor och åkerbönor och bestämde oss direkt för att gå med i KRAV för att ställa om till ekologisk produktion, berättar Tina.

Tina jobbade som avbytare och i ungdomsorganisationen 4H, men när barnen var små så valde hon att jobba helt på gården i stället. År 2001 införskaffades de första KRAV-kalvarna. Och på den vägen är det. Nu köps det in 18-20 kalvar åt gången och lika många uppfödda djur lämnar gården om året.

Djuren äter bara gräs i olika former; bete på sommaren, hö och ensilage på vintern och det enda som köps in är saltsten och mineralfoder, resten är de självförsörjande på. Från maj till en bit in i oktober går djuren ute på bete, bland annat på naturbetesmark mot Ryrsjön.

Vi blev lite nyfikna och undrade om Tina har namn på korna.

— Nej, inte nu men när barnen var mindre var de alltid snabba på att namnge alla djur med olika teman på namnen såsom fotbollsspelare eller glassar, säger Tina med ett leende.

Levererar köttlådor

Köttet från djuren styckas och packas hos Gröna gårdar på Kuröd i Uddevalla. Tina och Hans säljer det mesta av köttet i köttlådor till privatpersoner vid 4–5 tillfällen om året.

— Vi har jobbat upp en kundkrets under tioårs tid och den är ganska stadig, men är man intresserad av att köpa en köttlåda går det utmärkt att höra av sig till mig, säger Tina.

På gården odlas det också mycket spannmål och åkerbönor som säljs till exempel till Lantmännen och blir havregryn, vetemjöl, rågflingor och allt med KRAV-märket på förstås. Åkerbönorna blir proteinfoder och går vidare till lantmännens foderfabrik. Sedan 2020 har de 80 paneler solceller på maskinhallen. De är självförsörjande på el och säljer överskottet från anläggningen.

Lång kotunnel under motorvägen

Vi pratade också om hur kor tuggar, hur mycket de äter, problem som kan uppstå om det hamnar burkar och annat skräp i fodret som folk slänger längs vägarna, villkoren för KRAV, säkerhet i arbetet på en gård och med djur, hur mycket som odlas, villkoren för bönder och mycket mer.

En rolig sak är att gården har en egen kotunnel på 70 meter under motorvägen. När motorvägen byggdes delades ägorna och tunneln gör det möjligt att driva djuren till bete på ett säkert sätt.

— Sedan är det också många gånger när vi kör på fälten och vi ska hem för att till exempel ta rast, då kan vi lämna traktorn kvar och gå igenom tunneln och slippa köra hem, det sparar både bränsle och miljön, berättar Tina.

Tina skickar med en uppmaning till kommunen:

— Lyft fram och köp in ekologiska livsmedel och servera det i så stor utsträckning som möjligt!

Läs mer om Kärra Mellomgård på gronagardar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tre snabba frågor till Tina Åkesson

Vad har du på gång?

Just nu är det mycket med höstplöjning. Sedan har jag precis varit iväg på en dagsutbildning med ekologiska lantbrukarna i temat näring. Vi har också köpt in några kvigkalvar som vi eventuellt funderar att ta kalvar på nästa år.

Hur ser du på framtiden för ditt företag i Lilla Edet?

Tina ser ljust på framtiden. – Jag tycker att vi har en viktig plats att fylla som livsmedelsproducenter och naturvårdare. Sedan är detta inte ett 7-16 arbete, utan en livsstil som innebär mycket arbete men också en frihet. Får vi behålla hälsan tänker vi hålla på länge till!

Vad har du för motto?

Från jord till bord.

Om företagsbesök

För att förstå företagares villkor och vardag genomför politiker och tjänstemän besök ute hos företag.

Vill ditt företag också ta emot företagsbesök? Läs mer och kontakta FöretagsCentrum!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.