Miljöövervakning i ur och skur

Anna Tauson tar miljöprover i Torrgårdsvattnet

Människans påverkan blir tydlig när vattenkvaliteten mäts under decennier. Följ med bakom kulisserna på provtagning i Torrgårdsvattnet.

Morgonkylan nyper i kinderna och markfrosten ligger vit i Svartedalens naturreservat. Ett plaskande hörs när en kanot sätts i Torrgårdsvattnet och sätter kurs mot sjöns djupaste del. Det är kommunekolog Anna Tauson och miljöinspektör Arvid Jernstig från Lilla Edets kommun som ska ta vattenprover.

Kanoten är packad med instrument med underliga namn. Secchi-skivan sänks ner för att mäta siktdjupet, vilket visar hur mycket näring som finns i sjön. Ruttnerhämtaren är en vattenbehållare som kan stängas på valfritt djup.

— Proverna tas fyra gånger om året, berättar Anna Tauson. Vi far ut hit i regn och snö förutom när vinden är för stark. Om isen ligger kan vi behöva borra hål men på senare tid har det varit milda vintrar.

Arvid tar miljöprover i Torrgårdsvattnet

Kommunens provtagning har genomförts sedan 1983. Arbetet är en del av den regionala miljöövervakningen och görs i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland. Vattenproverna skickas till Sveriges lantbruksuniversitet för analys av näringsämnen, pH och plankton.

Torrgårdsvattnet har varit i stort sett livlöst på grund av omfattande försurning. Andra sura sjöar kalkas för att djur och växter ska kunna överleva. Detta är en referenssjö där man följer den naturliga återhämtningen. Det är en väldigt långsam process.

På senare år har pH-värdet sakta börjat stiga. Abborre har satts ut på prov i sjön och har klarat sig. Men vattnet är fortfarande för surt för att mört och andra känsliga arter ska kunna leva där.

— Försurningen visar hur det kan bli stora samhällskostnader för att läka såren som människan skapar i naturen, säger Anna Tauson. Utsläppen var som störst på 1970-talet men 50 år senare är effekterna fortfarande kvar.

Anna och Arvid paddlar på Torrgårdsvattnet

Efter en halvtimme är korkarna påskruvade på alla provflaskor, och vattentemperatur och siktdjup har antecknats. Nu ska kanoten lyftas upp på biltaket igen och transporteras tillbaka till kommunhusets källare, i väntan på nästa tur i februari.

Läs mer om försurning och kalkning: Kalkning - Lilla Edets kommun

Läs mer om Torrgårdsvattnet: Torrgårdsvattnet (vastsverige.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt