OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.
Miljöövervakning i ur och skur
Människans påverkan blir tydlig när vattenkvaliteten mäts under decennier. Följ med bakom kulisserna på provtagning i Torrgårdsvattnet.
Morgonkylan nyper i kinderna och markfrosten ligger vit i Svartedalens naturreservat. Ett plaskande hörs när en kanot sätts i Torrgårdsvattnet och sätter kurs mot sjöns djupaste del. Det är kommunekolog Anna Tauson och miljöinspektör Arvid Jernstig från Lilla Edets kommun som ska ta vattenprover.
Kanoten är packad med instrument med underliga namn. Secchi-skivan sänks ner för att mäta siktdjupet, vilket visar hur mycket näring som finns i sjön. Ruttnerhämtaren är en vattenbehållare som kan stängas på valfritt djup.
— Proverna tas fyra gånger om året, berättar Anna Tauson. Vi far ut hit i regn och snö förutom när vinden är för stark. Om isen ligger kan vi behöva borra hål men på senare tid har det varit milda vintrar.
Kommunens provtagning har genomförts sedan 1983. Arbetet är en del av den regionala miljöövervakningen och görs i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland. Vattenproverna skickas till Sveriges lantbruksuniversitet för analys av näringsämnen, pH och plankton.
Torrgårdsvattnet har varit i stort sett livlöst på grund av omfattande försurning. Andra sura sjöar kalkas för att djur och växter ska kunna överleva. Detta är en referenssjö där man följer den naturliga återhämtningen. Det är en väldigt långsam process.
På senare år har pH-värdet sakta börjat stiga. Abborre har satts ut på prov i sjön och har klarat sig. Men vattnet är fortfarande för surt för att mört och andra känsliga arter ska kunna leva där.
— Försurningen visar hur det kan bli stora samhällskostnader för att läka såren som människan skapar i naturen, säger Anna Tauson. Utsläppen var som störst på 1970-talet men 50 år senare är effekterna fortfarande kvar.
Efter en halvtimme är korkarna påskruvade på alla provflaskor, och vattentemperatur och siktdjup har antecknats. Nu ska kanoten lyftas upp på biltaket igen och transporteras tillbaka till kommunhusets källare, i väntan på nästa tur i februari.
Läs mer om försurning och kalkning: Kalkning - Lilla Edets kommun
Läs mer om Torrgårdsvattnet: Torrgårdsvattnet (vastsverige.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Kategori: Bygga, bo och miljö
Kontakt
Senaste nyheterna
-
Nu är gång- och cykelbanan längs med Timmervägen klar!
Under våren och sommaren har Lilla Edets kommun byggt en ny gång- och cykelbana längs med Timmervägen i Göta. Nu är den färdig och Timmerväg...
-
Företagsbesök hos Lindebackens Gård
Lindebackens Gård hittar du i utkanten av Prässebo på adress Lindebacken 111. Gården drivs av Jakob och Karin Bergkvist tillsammans med fami...
-
Avfall- och återvinnings kundtjänst stängd onsdag 9 oktober
På grund av utbildning kommer avfall- och återvinningsenhetens kundtjänst vara stängd hela dagen onsdag 9 oktober.