Rekorddeltagande i årets skräpplockning

Ett barn med vita handskar står på huk på gräsyta med en halvfull plastpåse 

Över 1000 barn är anmälda till årets skräpplockardagar i Lilla Edets kommun, vilket är nytt rekord. Häng med när Fuxernaskolans årkurs 2 letar skräp.

Regnet duggar och vårgrönskan är blöt, men det hindrar inte de entusiastiska lågstadieelever som rör sig kring gräsmattor och träddungar strax söder om Fuxernaskolan i Lilla Edet. De är på jakt efter något så vanligt som skräp. Två killar berättar att de mest har hittat papper, medan tjejerna bredvid visar upp sina påsar som är fyllda med frigolit.

– Man får inte slänga sånt i naturen, men någon har gjort det ändå, konstaterar eleverna.

Skräpplockardagarna är en nationell satsning som drivs av Håll Sverige Rent, där Lilla Edets kommun är medlem. Det är en pedagogisk aktivitet som lär barnen om nedskräpning och miljö. Både kommunala och privata grundskolor, anpassade grundskolor, förskolor och dagmammor deltar. Totalt är över 1080 barn i kommunen anmälda 2024, vilket är fler än någonsin tidigare.

– Vi har pratat om skräp i klassrummet och använt faktamaterial från Håll Sverige Rent, berättar lärare Lotta Hyvlander. Och så fick vi se en häftig musikvideo från bandet Smash Into Pieces som är ambassadörer för projektet. Klassen är väldigt engagerad i skräpplockningen!

Större föremål har också hittats av det stolta gänget - allt från en trasig cykelbarnstol till ett gammalt bildäck som har hamnat under en buske. De blir nu borttransporterade till återvinningscentralen för miljövänligt omhändertagande. Några killar vill gärna ta hem däcket. Vår utsända reporter får förklara att bildäck kan innehålla farliga kemikalier och inte alltid är bra för barn att leka med.

Skräpplockardagarna för skolor och förskolor är en rolig och viktig aktivitet som lär nya generationer att ta hand om sin omvärld. Du som är vuxen kan gärna ta chansen att vara med när hela Sverige plockar skräp 21 september: Hela Sverige plockar skräp 2024 | Håll Sverige Rent (hsr.se) Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • återvinningssymbol
  • Eld utomhus
  • Tre glada tjejer sitter på en parkbänk. I bakgrunden tulpaner.